Gå til sidens hovedinnhold

Frode om ny superliga: – Håper planene stoppes

Frode Thomassen og Bodø/Glimt støtter overhodet ikke planene om en ny superliga.

For abonnenter

Søndag smalt nyheten om at 12 av Europas største klubber ønsker å gå sammen om å starte en superliga.

Ifølge Superligaen selv ønsker de at totalt 15 klubber skal være faste medlemmer på sikt, mens at selve serien skal ha 20 lag og kamper som spilles i midtuka.

Til nå består den av de seks største klubbene i Premier League, samt tre spanske og tre italienske lag. Klubber fra Tyskland og Frankrike er blant dem som har takket nei til å bli med.

Mange karakteriserer denne utviklingen som en ren krig mot de allerede eksisterende store fotballorganisasjonene.

Både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA), nasjonale forbund og flere statsledere går ut mot planene.

Liker ikke planene

I Bodø/Glimt har man også sett planene, og daglig leder Frode Thomassen liker dem ikke.

– Det er jo en idé man har hørt om en stund. Det er lett å slutte seg til den motstanden som er der. Når man ser hvordan verden er, så er det svært umusikalsk at noen klubber vil ha en større del av kaka. Så vi håper virkelig ikke at planene får gjennomslag, sier Thomassen.

Negativ utvikling

De siste årene har stadig flere klubber fått styrtrike eiere, som har sprøytet inn penger i toppklubbene. Samtidig har inntektene fra for eksempel tv-rettigheter skutt i været.

I superligaen snakkes det om at det kan bli så mye som 37 milliarder (!) kroner som skal fordeles. Det betyr cirka 2,5 milliarder til hver av de 15 «faste» klubbene. Det er nesten tre ganger mer enn hva vinneren av mesterligaen i 2020 mottok fra UEFA.

– Fotballens natur har hatt en negativ utvikling de siste 10–15 årene når man tenker på hvordan pengene blir fordelt. Man ser at det tenkes motsatt ellers i Europa, blant annet med opprettelsen av Conference League (en ny, tredje europacup som starter i sommer. Red.anm.). At 15–20 klubber ser på en modell som vil skape større avstand til resten, og vil ta en større del, tenker vi ikke er veien å gå, sier Thomassen, som håper at både UEFA og FIFA klarer å stoppe planene.

– Jeg tror at fotballen vil bli mindre interessant for folk. Det ligger i spillets natur at det skal være mulig å skape noe, nå opp og fram og finne sin plass i systemet. Opp- og nedrykk er en viktig del av det, sier Bodø/Glimts daglige leder.

Kommentarer til denne saken