Ordfører frykter frivilligsentralene kan forsvinne: - Vil ha svært negativ effekt

Ordfører i nye Hamarøy kommune frykter frivilligsentralene i Nordland kan forsvinne.

Ordfører i nye Hamarøy kommune frykter frivilligsentralene i Nordland kan forsvinne. Foto:

DEL

Fra 2021 vil midler til frivillighet, som primært er organisert gjennom landets mange frivilligsentraler, endre innretning fra særskilt fordeling per frivilligsentral til en sum per innbygger som en del av innbyggertilskuddet til kommunene.

Den totale summen fra staten vil forbli den samme, men ny fordeling vil få svært alvorlige konsekvenser for flertallet av kommunene i Nordland. I dette tilfellet virker det mot sin hensikt å fjerne øremerkede midler.

Det kommer frem i en pressemelding sendt av ordfører for nye Hamarøy, Britt Kristoffersen (Sp).

Hamarøy kommune får i dag 414 000 årlig fra staten for å drifte frivilligsentralen, dette beløpet reduseres til kr 63 000 for dagens kommune.

Bindeledd

- Frivilligsentralen er et bindeledd mellom det frivillige og det offentlige og gjør at vi får til mer sammen. Vi har svært god erfaring med sentralen i Hamarøy og ønsker å videreføre denne i den nye kommune. Et redusert tilskudd fra staten gjør det vanskeligere enn det behøver å være, sier ordføreren.

Videre legger Kristoffersen til:

- Det å miste frivilligsentralene i mange av kommunene i Nordland, vil ha svært negativ effekt for særlig eldre og ensomme, men også for lag og foreninger. Det vil bety en stopp i aktiviteter som fremmer fellesskap og folkehelse, integrering og inkludering.

Utfordrer regjeringen

Stortingsrepresentant fra Nordland, Siv Mossleth (Sp) utfordrer nå regjeringen til å ikke endre innretningen, og har sendt inn skriftlig spørsmål hvor hun spør om de vil la frivilligsentralene leve videre.

- Frivilligsentralene er viktig for mange mennesker og sparer samfunnet for store ekstrakostnader. Derfor må ikke den planlagte, nye innretningen gjennomføres. Frivilligsentralene må få leve videre. Det er for sent å angre når sentralene er borte, sier Mossleth.

Stortingsrepresentant Siv Mossleth ber regjeringen om å la Frivilligsentralene leve videre.

Stortingsrepresentant Siv Mossleth ber regjeringen om å la Frivilligsentralene leve videre. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken