Gå til sidens hovedinnhold

Mange mente det var umulig, og det gjorde at jeg fikk enda mer lyst til å bevise at det skulle gå an.

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev: Mye moro: «Er det ikke gøy, er det ikke speiding», sa speiderens grunnlegger. Et av de viktigste målene våre er at speiderne skal kose seg på Rønvikjordene og i Bodø. Vi har lagt opp et vell av spennende aktiviteter som spenner fra førstehjelp til zipline. Til sammen bidrar aktivitetstilbudet til noen av de verdiene som er viktigst for oss, nemlig vennskap, samarbeid, friluftsliv og opplevelser.

Jeg har i mange år drømt om å få landsleiren til Bodø. Mange mente det var umulig, og det gjorde at jeg fikk enda mer lyst til å bevise at det skulle gå an. Nord 2017 er den andre speiderlandsleiren som arrangeres i Nord-Norge. I 1964 kom det 7000 speidergutter med tog og hadde landsleir på samme sted. Speidingens grunntanke er den samme selv om aktivitetene har utviklet seg siden da. Vi gir 9000 mennesker fra over 30 forskjellige land både læring og moro den neste uka, og det finnes vel ikke noe bedre enn det?

1800 ledere under 16 år: Speiding er læring. Sentralt i dette står prinsippet «learning by doing». Det er gjennom aktivitet vi lærer. I speideren får unge prøve seg på reelle oppgaver i trygge rammer og under kyndig veiledning. Speiderne mellom 10 og 16 år er delt inn i patruljer der lederne – patruljeførerne – selv er barn og ungdommer. Speideren er dermed blant de få organisasjonene der unge leder andre unge.

Et konkret eksempel på det speiderne får bryne seg på under leiren, er det vi kaller haik. Dette er en overnattingstur i fjell eller terreng der speiderne blir sendt ut på egen hånd. Sammen skal de stå for planleggingen av alt fra overnattingsplass til matlaging, og håndtere de utfordringene som dukker opp. Slik skaper vi samfunnsborgere som tåler en støyt, og som evner å lede andre også i mer hverdagslige situasjoner.

Akkurat nå er Bodøs innbyggertall i ferd med å øke med nesten 9000. I dag starter nemlig landsleiren til Norges speiderforbund.

frivillighet: En hovedkomité og rundt 100 andre frivillige har planlagt denne leiren i flere år. De siste to ukene har i tillegg over 200 frivillige speidere fra hele verden vært på plass og lagt ned tusenvis av arbeidstimer for å få all infrastruktur på plass. Jeg er utrolig imponert over all den innsatsen som er gjort med stort engasjement.

Miljø i fokus: Landsleiren er et miljøfyrtårnsertifisert arrangement og arrangeres på jorder med økologisk drift. Sjelden har det vært så stor etterspørsel etter økologisk tannkrem og oppvaskmiddel fra speidere på vei til leir. I speideren heter det at du skal «etterlate ingenting og en takk til grunneier». Nord 2017 ønsker i tillegg å etterlate seg positive spor i lokalmiljøet.

Vi har vært opptatt av å bruke det lokale næringslivet der det er mulig – på områder som matlevering, telt, scener og annen infrastruktur. I tillegg til at kortreiste leveranser er miljøvennlig, bidrar vi på denne måten til verdiskaping i lokalsamfunnet. Et annet bidrag som har vært viktig for oss, er at vi bygger opp varig infrastruktur – for eksempel gjennom oppgradering av stiene rundt Vågønes. Vi har hele veien nytt godt av stor velvilje her i Bodø, både fra kommunen, fylkeskommunen, lokale bedrifter og andre aktører.

Kom på besøk! Vi ønsker besøkende velkommen til leiren både på dagtid og på arrangementer som åpning og avslutning. Dette er arrangementer som lydmessig nok vil kunne merkes i området rundt leiren, men vi håper naboene tar det som et positivt tegn på aktivitet for barn og unge i nærmiljøet.

Gå gjerne inn på Nord2017.no og finn informasjon om alt du som besøkende kan oppleve i speiderlandsleiren. Velkommen til verdens største barne- og ungdomsarrangement nord for polarsirkelen!

Norges speiderforbund er en barne- og ungdomsorganisasjon som består av cirka 18 500 medlemmer.

Formålsparagrafen: Norges speiderforbund utvikler mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet i samsvar med idealene fra speiderløftet og speiderloven.

Visjon: I 2024 er Norges speiderforbund den mest attraktive organisasjonen for barn og unge som vil ut i naturen og i verden.

Speidernes valgspråk: «Vær beredt». Speiderne svarer: «Alltid beredt» samtidig som de gjør speiderhilsen.

Kommentarer til denne saken