En million kroner deles ut til 74 friluftsprosjekter – disse får støtte i Nordland

Friluftsfag: Å kunne lage bål kan være livsviktig, som det er kunst å kle seg etter vær, og høste mat. Slike verneverdige ferdigheter lærer elever på friluftslivsfag, nå skal det bort. Ill.foto

Friluftsfag: Å kunne lage bål kan være livsviktig, som det er kunst å kle seg etter vær, og høste mat. Slike verneverdige ferdigheter lærer elever på friluftslivsfag, nå skal det bort. Ill.foto

74 friluftsprosjekter landet rundt har i høst fått pengebidrag fra Statskog. 19 prosjekter i Nordland får mellom fem og ti tusen kroner.

DEL

– Vi har tildeling to ganger i året, til sammen en million kroner til flotte prosjekt landet rundt. Høstens gavedryss gir mange slunkne foreningskasser en mulighet til å realisere noen planer, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad i en pressemelding.

«Statskogmillionen» er en støtteordning til lag, foreninger og organisasjoner som jobber med friluftsliv og bærekraftig bruk av norsk natur. Den er særlig tilpasset små prosjekt som ofte ikke passer inn i de store støtteordningene. De som plukkes ut får fem eller ti tusen kroner i støtte.

Om lag 500 prosjekt har til nå fått støtte fra Statskogmillionen.

– Det er ikke så mye penger til hver, men foreningene er flinke til å få mye ut av lite, sier Skillingstad.

Nordland får blant annet pengestøtte til kanoer og flisespikking.

Disse får støtte i Nordland:

5000 kroner går fra Statskog til 4H i Nordland for å bidra til spikkeaktiviteten under landsleiren i Bodø i 2020. Spikkestunder rundt bålet er en flott arena for læring om skog og klima. Gjenbruken av knivene er også sikret, fordi de overtas av lokale 4H-klubber til videre bruk. Det forventes hele 800–1000 deltakere på landsleiren i 2020.

Turoperatøren Villhjerte i Bodø får 5000 kroner i støtte til å gi folk spektakulære opplevelser i høyden. Det handler blant annet om luftige ziplines, pendelhopp fra highline, overnatting i hengetelt, svært luftige rappeller, ulike klatre- og balanseaktiviteter i fjell og høye trær. Pengene skal spesifikt benyttes til å utvikle en mobil høydepark.

Sulitjelma Jeger- og Fiskerforening får 5000 kroner fra Statskog til innkjøp av båthenger. Med henger åpner det seg nye muligheter ved at foreningen både kan leie ut henger og båt, og de som leier kan dra akkurat dit de ønsker.

Sulitjelma fjellandsby får 5000 kroner i arbeidet med å forbedre parkeringsmuligheter og turstier i Daja. Selve arbeidet er dugnadsbasert, så penger vil gå til konkrete utgifter, herunder tilføring av nødvendige masser.

Saltdal skytterlag får 5000 kroner fra Statskog til elektronikk og skiver til felthurtig og stangskyting. Ved å anlegge disse elektronisk muliggjør det trening på disse disiplinene, som også gir variasjon for skytterne i laget.

Junkerdal grendelag får 5000 kroner fra Statskog til å ruste opp stier. Grendelaget vil både rydde og merke gamle stier i området, i dette tilfellet Båtfjellet. Samtidig vil de sette ut hvilebenker på utvalgte plasser langs stien og få laget oppslagstavle med informasjon, historikk og kart som settes opp ved startpunkt.

Polarsirkelen turlag i Rana får et bidrag på 10 000 kroner til jobben med 600 meter klopper i Virvassdalen naturreservat. Turlaget har ansvar for vedlikehold av 5 kilometer tursti gjennom Virvassdalen naturreservat. I samarbeid med Statskog, Turlaget, Rana Jeger- og Fiskerforening, Øvre Dunderland Grunneierlag og Fylkesmannen i Nordland skal ytterligere slitasje av stien i Virvassdalen naturreservat forebygges.

Polarsirkelen casting og fluefiskeforening i Rana får 5000 kroner til gapahuk. Målet er gapahuk ved Flodstrandvatnet i Mo i Rana, særlig rettet mot barn og unge i kommunen.

Rødøy Jeger- og Fiskerforening får 5000 kroner i bidrag til grillhytte. Pengene går blant annet til materialer som sages hos en lokal bonde, og resultatet skal bli ei grillhytte. Den vil fungere som et samlingssted både for foreningen, som per nå ikke har noe klubbhus, og for andre som ønsker å benytte seg av den.

Grane kommune får 10 000 kroner i støtte fra Statskogmillionen til innkjøp av kanoer. Målet er å kunne ha med hele klasser på turer, samtidig som friluftslivsgruppa kan bruke kanoene til sine turer. Hvor? Øvre Fiplingvann og ned elva til Nedre Fiplingvann.

Hamarøy Jeger- og Fiskerforening får 5000 kroner til arbeidet med viltmålsbane for bevegelige mål. Med viltmålsbanen håper foreningen å øke interessen og engasjementet i laget og styrke fellesskapet og dugnadsånden. Det vil samtidig øke ferdigheter og skape sikrere jaktsituasjoner.

Sagvatnan grunneierlag får 5000 kroner til bord og benker i gapahuken ved Strindstraumen i Hamarøy. Det er ikke lagt så godt til rette for fiske og friluftsopplevelser i nedre del av Sagvatnanvassdraget, og det vil grunneierlaget gjøre noe med. Sagvassdalen er et område for rekreasjon, fiske og friluftsliv, og bedre tilrettelegging skal lokke enda flere ut i naturen.

Dønna frivillighetssentral får 5000 kroner fra Statskog til kjøp av hengekøyer og telt. Frivilligsentralen tilbyr gratis utlån til de som ønsker og trenger dette. Planlagte aktiviteter er overnatting i friluft, spesielt rettet mot dem som tidligere ikke har hatt muligheter til slike opplevelser.

Vesterålen padleklubb i Hadsel får 5000 kroner fra Statskog til kjøp av telt. Teltet skal brukes som basecamp under padlekurs og ved overnattingsturer i regi av padleklubben.

Hadsel kommune får 5000 kroner for friluftsliv som valgfag på introduksjonsprogrammet til flyktninger. Det vil innebære at flyktninger får innføring i praktisk og teoretisk kunnskap om friluftsliv en time i uka. Det legges også vekt på at bruk av naturen gir en bedre forståelse av den norske kulturen.

Haafjeldets venner får 10 000 kroner fra Statskogmillionen til bedre vindu på Hulderheimen i Ballangen. Pengene vil helt konkret gå til utstyr og maling, samtidig som noen vindu må skiftes ut. Foreningen driver et omfattende dugnadsarbeidet som innebærer merking av turstier, turer til fjells med funksjonshemmede og samarbeid med både skole og speidere.

Statskog gir 5000 til oppgradering av stier i Hjartås-området i Vefsn. Bedre stier bidrar til at ikke bare de sprekeste kan benytte stiene, men også eldre, foreldre med barn og handikappede kan komme seg lettere ut i naturen. Gode, tørre stier er også viktig for å unngå slitasje og ødeleggelse av områder rundt stiene.

Cirkelen hytteforening i Narvik får et bidrag til gapahuk på 5000 kroner fra Statskog. Foreningen har over flere år jobbet med sti rundt Sirkelvannet i Narvik kommune. De har også bygd en gapahuk ved Sirkelvannet. Neste steg er å bygge ferdig stien, lage en gapahuk til, halvveis rundt Sirkelvannet. Stien skal ryddes for grener og merkes på nytt, med skilting og merker på trær.

Korgen idrettslag får 5000 kroner i støtte fra Statskog til å oppgradere og vedlikeholde anlegget i Vesterli i Hemnes. Anlegget brukes både til ski og aking om sommeren, og til orientering, jogging og inngang til turstier om sommeren.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken