Victor (54) har vært rusmisbruker i 40 år: – Jeg er litt som en katt med ni liv – nå har jeg brukt åtte og et halvt

Matstasjon: Flere ganger hver uke drar Victor ned til Kirkens Bymisjon sin Matstasjon for å finne varer de kan bruke i matlagingen.

Matstasjon: Flere ganger hver uke drar Victor ned til Kirkens Bymisjon sin Matstasjon for å finne varer de kan bruke i matlagingen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I kjelleren hos Bo- og Omsorgsenteret til Frelsesarmeen i Bodø, ligger Kontaktsenteret, også kjent som Varmestua. Et serveringstilbud for rusavhengige i byen, som blir benyttet av flere titalls personer hver uke. Hit kan de komme for et måltid, en samtale eller en hårklipp.

Inne på kjøkkenet står det flere ansatte og noen frivillige – blant dem Victor Torrissen (54) fra Bodø. Han prater og ler med de andre, mens han svarer en som spør at denne dagen skal de få servert lapskaus til middag. Selv om Victor nå står bak disken vet han alt om å være på den andre siden.

– Som 12-åring begynte jeg å drikke alkohol, da jeg var i konfirmantalder startet jeg å røyke hasj. Siden har jeg egentlig prøvd alt som er av russtoffer, noe som er en hel del. Det har vært et turbulent liv, forteller Victor.

Årsaken til at Victor ble rusmisbruker er ifølge han selv to ting, nysgjerrighet og dumskap.

– Da jeg var ung var jeg i et miljø og en tid hvor jeg søkte spenning, samt teste ut nye ting. Alt som har skjedd i mitt liv kan jeg kun skylde meg selv for, det vet jeg. På mange måter er jeg litt som en katt med ni liv – nå har jeg brukt åtte og et halvt, smiler Victor.

Engasjert: Victor er glad i å prate med folk og å lage mat, det gjør at jobben i Varmestua er perfekt. I bakgrunnen står Ola Smeplass, som er virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Bodø.

Engasjert: Victor er glad i å prate med folk og å lage mat, det gjør at jobben i Varmestua er perfekt. I bakgrunnen står Ola Smeplass, som er virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Bodø. Foto:

– Det har blitt en del begravelser

I desember 2018 har Victor vært rusfri i ett år og to måneder. Frelsesarmeen har hjulpet Victor mye gjennom livet, og deres varmestue har alltid vært et lunt og trygt sted uansett hvordan livet har herjet.

– Dette er som mitt andre hjem, og mange føtter har tatt sine steg ned trappen og inn døren her. Dessverre er det mange som mister sitt liv til rusen, noe som gjør at man aldri helt vet om man vil se hverandre igjen, sier han og fortsetter:

– Jeg har vært i mange begravelser hvor rusen er dødsårsaken, men til slutt sa det stopp. Vi dro i begravelser, men ruset oss rett etterpå. Det får en til å tenke, for det er ganske sykt. Samtidig så er det vanskelig å tenke rasjonelt som rusavhengig, man tenker kun på seg selv og rusen.

Den siste tiden har det vært flere saker om at narkotikabruken blant unge i Bodø stadig øker. Dette har Victor selv noen tanker om.

– Utviklingen er helt klart skremmende. Det er så lett å havne i feil spor og ta skjebnesvangre valg som kan påvirke resten av ditt liv, uansett om det virker uskyldig der og da. Jeg har et ønske om å bidra i forebyggende arbeid for å hindre at flere skal havne i rusmiljøet.

Tett på kroppen

En traumatisk hendelse i jula 2016 satte en støkk i Victor. Hans daværende kjæreste holdt på å dø.

– Følelsen av å se kroppen til en du er glad i falle fra hverandre organ for organ, ble en vekker. Etter dette ble jeg rusfri i 70 dager før jeg sprakk, men likevel har det fristet mindre å ruse seg enn før. heldigvis er jeg ikke redd for å be om hjelp hvis jeg trenger det. Livet mitt er på mange måter et mirakel hvor jeg flere ganger har vært nær døden. Målet framover er å gjøre mer for å hjelpe andre, å gi tilbake og å spre glede er viktig for meg.

Nå går Victor på en 12-trinnsbehandling og via Nav får han arbeidspenger. I starten var det viktig for både han og Frelsesarmeen å kjenne etter om jobben på kjøkkenet blant bekjente og venner i rusmiljøet kunne fungere, eller om det bidro til fristelse etter rus.

– Hvis jeg merker at dette er vanskelig å mestre fordi det blir for tett på, så kan jeg alltid si ifra. Heldigvis gikk det fint, og det fungerer godt. Arbeidsmiljøet her er fantastisk.

Mat: Stadig flere varer kommer inn - Victor får god tid til å plukke med seg det han trenger.

Mat: Stadig flere varer kommer inn - Victor får god tid til å plukke med seg det han trenger. Foto:

En dag av gangen

I oktober 2018 markerte Varmestua 20 år i Bodø, det var Karen Rendal som i sin tid startet det hele før Frelsesarmeen tok over.

Hver uke serveres rundt 120 måltider, og tilbudet blir benyttet av mange. Fredager holder de stengt, men da kan de som ønsker trekke ned til Kirkens Bymisjon for mat. Et samarbeid som fungerer svært godt, og en av arbeidsoppgavene til Victor er å ta turen ned til matstasjonen for å hente varer. Fagbrevet som kokk kommer til god nytte på kjøkkenet til Varmestua.

Victor er ærlig på at han aldri er sikker på om han blir helt rusfri, men tar en dag av gangen.

– Hver eneste morgen tenker jeg på hvor mye bedre livet mitt er nå uten rus. Det tar tid å slutte og kanskje kommer man aldri helt dit, men det er viktig å prøve.

Jul med familien

– Adventstiden, jula og nyttår kan være sårbar for mange. Det viktigste man kan gjøre er å ta vare på hverandre og forsøke å inkludere folk.

Denne jula blir spesiell for Victor, for første gang skal han feire jul sammen med barnebarn i Oslo. Han har også en sønn i Bodø, som han har god kontakt med.

– Siden jeg bestemte meg for å bli rusfri har jeg pratet mye med min datter på telefon. Så lenge jeg ikke ruser meg, ønsker hun å ha kontakt med meg noe som er helt fair. I sommer fikk jeg også komme på besøk til dem og være med dem, noe som var stort for meg. Denne jula skal jeg ned til dem, noe jeg virkelig gleder meg til. Når vi kommer til 2019 skal jeg ta et steg av gangen og forsøke å unngå å snuble, smiler Victor.

Fakta om Bo- og Omsorgsenteret

  • Bo- og Omsorgsenteret, også kalt Natthjemmet, åpnet 4. mai 1998
  • 22 ansatte
  • Kontaktsenteret, også kalt Varmestua, åpnet 5. oktober 1998
  • Hele rusmiljøet bruker tilbudet
  • To faste + frivillige
  • Åpent 4 dager i uka - samarbeid med Kirkens Bymisjon
  • Rundt 120 måltid i uka
  • Brød er annen mat som Shirley Bottolfsen deler ut, samt klær og annet
  • 12 Hybler - lavterskel botilbud for rusavhengige menn
  • To Kriseplasser for akutt overnatting for rusavhengige bostedsløse tilhørende Bodø
Ser fremover: Å ha noe meningsfylt å gå til hver dag er viktig for Victor. - Jeg ønsker å bidra, og være en ressurs, sier han.

Ser fremover: Å ha noe meningsfylt å gå til hver dag er viktig for Victor. - Jeg ønsker å bidra, og være en ressurs, sier han. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken