Nettavisen: Kjell-Børge Freiberg var olje- og energiminister for Frp i Erna Solbergs regjering fra august 2018 til desember 2019. Nå gjør han comeback i politikken - som Høyre-politiker.

Freiberg har blitt medlem i Høyre og stiller som ordførerkandidat i Hadsel. Det får Nettavisen bekreftet fra flere hold. Etter planen skal Høyre-signeringen kunngjøres tirsdag kveld.

– Det er ikke bare Bodø/Glimt som gjør gode signeringer for tiden, sier en informert Høyre-politiker som ønsker å være anonym.

Freiberg har vært partiløs siden slutten av fjoråret, da han ble ekskludert fra Nordland Frp etter beskyldninger om å ha lekket et internt dokument til Dagens Næringsliv.

– Jeg kan bekrefte at jeg er ekskludert, og har ingen kommentarer utover at jeg stiller meg uforstående til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette, sa Freiberg til Nettavisen den gang.

Freiberg har sittet én periode på Stortinget. Han ble vraket på stortingslista før 2021-valget, til fordel for Dagfinn Olsen, som nå sitter på Stortinget.

Satser på gamlejobben

Freiberg jobber i dag som myndighetskontakt for sjømatselskapet Holmøy Maritime i nabokommunen Sortland.

Freiberg er godt kjent for innbyggerne i Hadsel, etter å ha vært ordfører der for Frp i to perioder, fra 2007 til 2015. Men hans nye parti har ikke hatt ordføreren i kommunen siden 70-tallet.

Hadsel har 8000 innbyggere og er blant annet hjem til oppdrettsgiganten Nordlaks. Kommunens eneste by er Stokmarknes.

Nettavisen har vært i kontakt med Freiberg. Han ønsker ikke å gi noen kommentar.

Motkandidaten er 27 år gamle Aina Johanne Nilsen fra Senterpartiet, som i dag er ordfører.

Nilsen omtales i Nordland som et politisk talent. Hun har ikke latt regjeringens skattegrep passere i stillhet, og har kritisert regjeringen for både økt formueskatt på eldre oppdrettsselskap og den nye grunnrenteskatten.

Høyre har samarbeidet med Senterpartiet i Hadsel inntil i fjor høst, da samarbeidet gikk i oppløsning. Høyre har varaordføreren.

Ved sist valg fikk Høyre kun 11,4 prosent i kommunen, bak Senterpartiet (26,3 prosent), Arbeiderpartiet (16,5 prosent) og en lokal liste (14,9 prosent).