– Dette var en herlig beskjed å våkne opp til. Nå er jeg virkelig glad og stolt, sier sentrumsleder Stine Ferguson til FB.

Hun tror prisen kan få stor betydning for byen.

– Det er en nasjonal anerkjennelse av at vi gjør noe riktig her i byen. Denne prisen gjør at vi blir lagt merke til langt utenfor bygrensene, sier hun.

«Attraktiv by» er statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling, og den skal belønne planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet. Fredrikstad vant finalen foran Arendal og Egersund.

Det skriver Fredriksstad Blad.

Stolt ordfører

Ordfører Jon-Ivar Nygård spiste frokost med et stort smil om munnen onsdag morgen.

– Dette er stort for en by som Fredrikstad. Det er en anerkjennelse av det arbeidet som er gjort med byutvikling. Sentrum blomstrer og det blir lagt merke til utover byens grenser, sier han.

Han legger til at det er mange som fortjener å ta del i prisen.

– Her har næringslivet, gårdeiere og andre sentrumsaktører gjort en stor og viktig jobb for at vi skal få til dette. Mange fortjener en stor takk i dag, sier han.

– Hvordan skal prisen feires?

– Nå skal jeg faktisk til Sarpsborg en tur, og dit skal jeg dra med et stort smil, ler ordføreren og røper at det også skal feires med kake på Rådhuset.

For en måned siden var juryen på besøk i Fredrikstad, og lot seg tydeligvis imponere over hva de så.

– Jeg kjenner byen godt, og kan si at det har skjedd mye siden sist. Det har vært gode prioriteringer av omleggingen, og det er spennende å høre om planene man har fremover, slik Sander (Grundvig) har fortalt oss om, sa jurymedlem Peter Butenschøn den gangen.

Ifølge pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener juryen at Fredrikstad utmerker seg på noen viktige områder som juryen mener andre byer og tettsteder kan la seg inspirere av; Det ene er satsingen på gratis ferge som binder sammen Gamlebyen i øst, sentrum i midten og Kråkerøy i sør.

250.000 kroner

Det andre er byens offensive satsing på sentrum som har gitt resultater. Det tredje er måten kommunen, i samarbeid med andre aktører, tar i bruk forskning og ny kunnskap i sin måte å jobbe på.

Prisen for «Attraktiv by» deles ut årlig. Tildelingen skjer ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i juni. Utmerkelsen består av 250.000 kroner, samt et diplom og en plakett som kan settes opp på stedet.

Bodø vant prisen i 2016, og Trondheim vant i 2015.

13. juni kommer Jan Tore Sanner til Fredrikstad for å dele ut prisen. Det er foreløpig ikke klart hva premiepengene på 250.000 kroner skal brukes til.