For første gang i historien har en norsk klubb vunnet en kamp i en europeisk kvartfinale. Det er spinnvilt nok i seg selv, men Bodø/Glimts posisjon i det internasjonale fotballhierarkiet gjør det større enn størst.

Mye er sagt om 6–1-kampen, en ellevill anledning som antakelig aldri vil overskygges i Glimts historie. Det var det største tapet til en av verdens mest meritterte trenere, José Mourinho, noensinne, i over 1000 kamper som elitetrener. Aldri har et Mourinho-lag sluppet inn mer enn fem mål. Det er kun to klubber Mourinho ikke har slått etter minst tre oppgjør i sin karriere: Glimt og Real Madrid. Glimt er det laget i fotballhistorien som har scoret flest mål (hele ti) mot et Mourinho-lag på én sesong.

Rett nok stilte Roma svekket den første gangen, og det var et helt annet lag som stilte på Aspmyra nå. Det var det imidlertid også i Glimts tilfelle. Et underkommunisert poeng er at bare fire av Glimt-heltene som startet mot Roma i 6–1-seieren, spilte i denne 2–1-bragden. Videre var Romas stortap mot Glimt sist «bare» en gruppespillkamp. Nå sto det en semifinalebillett på spill. Roma stilte toppet og Glimt har akkurat startet seriespillet.

Det var laget Glimt som slo individualistene i Roma. Dette er et av fotballens fascinerende særtrekk: Samlet kan et lag bli bedre enn summen av enkeltspillerne. Fotballdiskursen handler irriterende ofte om enkeltspillere, men det er de relasjonelle ferdighetene som er betyr mest, noe Glimt er et vitnesbyrd om. Legenden Kjell «Schou’en» Schou-Andreassen innvendte ofte når en spiller ble betegnet som god: «God sammen med hvem?» . Glimt-laget gjør hverandre gode ved å spille på hverandres «godfot», som Nils Arne Eggen ville sagt.

Det er ikke rett anledning til å analysere i hjel bakgrunnen for Glimts suksess i skrivende stund, men det er påfallende hvordan mester Kjetil Knutsen framstår som fotballpedagog. I likhet med Egil «Drillo» Olsen, Eggen, Ståle Solbakken og mange andre i Glimts trenerteam, er Knutsen lærerutdannet og har jobbet som lærer. Eggen har sagt at han jobbet som lærer hele livet; først i skolevesenet, så som fotball-lærer. Det samme kan sies om Knutsen.

På pressekonferansen etter kampen snakket Knutsen om hvordan spillerne «tar læring», om gruppedynamiske prosesser og hvordan den enkeltes læring bidrar til gruppens utvikling. Utviklingsmiljøet i Glimt virker ikke å stå tilbake for noe i fotballen. Merk at nær alle som kommer til klubben blir bedre, mens de fleste som drar stagnerer. Det er antakelig Glimt-miljøet og gruppen som gjør enkeltspilleren god, ikke omvendt.

Det er også fristende å sette Glimt-eventyret i perspektiv. De mistet altså fire landslagsspillere fra gruppespillet, slik Glimt har mistet sine beste hvert år i årevis. Glimt er imidlertid vel så gode som lagene de selger sine stjerner til. Håkon Evjen ble kåret til Eliteseriens beste spiller i 2019, og gikk til AZ. Glimt slo ut AZ i forrige runde av Conference League. Nå er Glimt ubeseiret på 37 kamper. De har vunnet alle hjemmekampene i Conference League.

Glimt-eventyret omtales som det antakelig største i moderne vestlig fotballhistorie, tatt i betraktning spillet på banen og forutsetningene utenfor banen. De bryter alle naturlover og alt vi trodde vi visste om den moderne fotballens begrensninger. Glimt tar skalper som den moderne fotballens hyper-kommersialisering burde gjøre umulig. Fotballhierarkiets darwinisme og kynisme holder vanligvis slike suksesshistorier tilbake. Så fort man bygger noe godt i det små, blir man kjøpt i stykker og eventyret tenderer til å ta slutt. Ikke i Glimts tilfelle. De har klart kunststykket å fornye seg gang på gang.

En viktig dimensjon ved fotballens popularitet som verdens største idrett og kulturfenomen er at «the beautiful game» muliggjør virkeliggjøring av drømmer, eventyr og askeladdhistorier. Glimts suksess de siste årene, kulminert med denne seieren over Roma, er kanskje den moderne fotballens beste eksempel på dette. Derfor er Glimt-oppturen en seier for fotballen i stort.

Mourinho er en av den moderne fotballens største profiler. Etter 6–1-ydmykelsen sa han at Glimts førstelag var bedre enn hans andrelag, og at Glimt hadde bedre spillere enn Roma. Å si det som Roma-trener mot Bodø/Glimt er vanvittig. Etter 2–2-kampen i Roma var det dommerne som var problemet. Nå var det kunstgresset. Kjære José: Glimt er åpenbart også bedre enn ditt førstelag. Glimt framstår rett og slett som et bedre fotballag enn Roma – mot alle odds. Spenningen ligger i om de også er det i returoppgjøret.

Man kan godt forsøke å sammenligne Glimts suksess med Rosenborgs bravader på 1990-tallet, men det er en nokså umulig oppgave. Det som i hvert fall er et objektivt faktum er at avstanden fra Glimt til storklubbene i Europa er langt større enn det var i RBKs tilfelle.

Fotballen var ikke død. Glimt er antakelig den morderne fotballens vakreste eventyr.