12-13 åringer ble oppfordret til å ta p-piller før fotballcup for å utsette mensen

- Dårlig aprilspøk: Jenter ned i 12-13årsalderen skal ha fått tips om å skaffe p-piller før fotballcup, slik at de ikke skulle få menstruasjon under cupen. Det får forelder til å rase. Bildet har ingenting med den aktuelle saken å gjøre.

- Dårlig aprilspøk: Jenter ned i 12-13årsalderen skal ha fått tips om å skaffe p-piller før fotballcup, slik at de ikke skulle få menstruasjon under cupen. Det får forelder til å rase. Bildet har ingenting med den aktuelle saken å gjøre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Eva Ernestus trodde det var en spøk da hun fikk en mail av datterens fotballtrener – Skulle tro det var en aprilsnarr, sier hun.

DEL

Eva Ernestus har en 13 år gammel datter som spiller fotball i en fotballklubb på Østlandet, som til sommeren skal til Danmark for å spille fotballcup. I den sammenheng fikk foreldrene tilsendt en mail med informasjon.

Det skriver TV 2.

I mailen oppfordrer den kvinnelige laglederen til å ta en prat med barna dersom de får menstrurasjon for første gang på turen. I tillegg kom lederen med en konkret oppfordring, som skapte reaksjon hos Ernestus:

«Et tips til de som allerede har menstruasjon, er å skaffe tabletter for utsettelse, hvis det er en sjanse for at denne kommer i Dana uka. Ved ferier er det jo heller ikke unaturlig at mensen kommer før eller etter at den egentlig er forventet. Ta evt. kontakt med legen deres snarest», skriver hun i e-posten, som gikk ut til alle foreldrene.

Første gangen hun leste mailen, måtte hun lese en gang til:

– Det er jo som en dårlig aprilsspøk. Menstruasjon er jo helt naturlig, og det virker dumt å begynne å tukle med kroppen og hormonene til 12-13-åringer. Det er nok kroppspress som det er, la dette, som er så naturlig, få gå sin gang, sier hun.

Ingen kommentar

TV 2 har vært i kontakt med den aktuelle laglederen, og ønsker ikke å kommentere saken. Daglig leder opplyser at klubben er orientert om saken, men at budskapet kom feil ut.

– Det var ikke ment som noen oppfordring, og dette har lagleder beklaget overfor mottagerne av e-posten. Klubben er ikke involvert i denne saken, og har ingen policy på dette. Jeg tenker at mensen er helt naturlig og at man må lære å hanskes i alle situasjoner selv med bind og tamponger. Dette bidrar til å sykeliggjøre barna, sier daglig leder i klubben.

– Uheldig

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsleder for Oppvekst og Aldring i Helsedirektoratet, synes oppfordringen er uheldig. Hun jobber med seksuell helse i helsedirektoratet.

– Dette er ikke i tråd med noen gjeldende helseråd. Dette er en praksis Idretts-Norge må rydde opp i, for det er en uheldig praksis. Det kan ikke være sånn at unge jenter må føle seg presset til å ta hormonell prevensjon fordi de skal på et idrettsarrangement. Det er ikke greit, sier hun til TV 2.

Carlsen fraråder å la idrettsarrangementer styre medisinering, og understreker at enkelte unge bruker p-piller for å unngå store blødninger og smerter.

Artikkeltags