Gå til sidens hovedinnhold

Jens Petter om nedturen: - Det har vært veldig tungt

Artikkelen er over 2 år gammel

Stortalentet ble som 17-åring assistkonge i Obos-ligaen. Denne sesongen har han tidvis blitt henvist til tribunen av Glimt-trenerne.

(NETTAVISEN): Det har mildt sagt vært en skuffende eliteseriesesong for den norske U-landslagsspilleren.

På Glimts 16 første kamper har han bare startet tre ganger.

I fire kamper i Eliteserien (runde 7, 8, 9 og 10) har ikke unggutten engang blitt vurdert som god nok for Glimts kamptropp i Eliteserien.

- Veldig tungt

Det har selvsagt vært dramatisk for en spiller som kjempet om plass i Norges tropp til G19-EM.

- Det har selvfølgelig vært veldig tungt. Jeg visste det ville bli viktig for meg å spille fotball med tanke på å bli med til EM, og når jeg tidvis ikke har vært i troppen engang, er det veldig kjedelig. Men nå har jeg i hvert fall kommet meg hit til EM, og det er viktig at jeg får vise meg frem her, sier Hauge til Nettavisen.

Han tar seg tid til en prat med Nettavisen på Norges spillerhotell i finske Vasa, der laget nå har base under U19-mesterskapet der Portugal, Italia og Finland venter i gruppespillet.

Hauge innrømmer at motgangen har gått inn på ham, men prøver å tenke positivt likevel.

- Det har vært kjedelig, man vil spille hver helg og bidra, men slik har det ikke blitt. Jeg må bare gjøre det beste ut av det, sier han.

- Hva er grunnen til at du ikke har fått spille så mye?

- Det har vært både og, trenerne mener jeg ikke har prestert godt nok på trening, at andre har prestert bedre, men jeg er litt uenig i det, sier han.

Hauges situasjon kommer midt i en opphetet debatt rundt Bodø/Glimts talentarbeid.

I Nordland ble det nemlig høy temperatur da det ble kjent at Patrick Berg forlater Bodø/Glimt som bosmanspiller, og tidligere Glimt-profil Arild Berg var blant dem som reagerte og kritiserte klubbens foredling av talenter.

I et Facebook-innlegg gikk han hardt ut mot Bodø/Glimt og skrev blant annet at «dette ikke er ment som kritikk, men som fullstendig totalslakt». Les hele innlegget her.

- Det var ikke noe filter på det innlegget der, og jeg synes det er veldig kjipt at Patrick ikke ville signere. Vi er gode kompiser og har snakket mye sammen. Men det er forståelig at han trenger nye utfordringer og ønsker seg bort, sier Hauge.

- Der har Glimt litt å gå på

Han vil ikke kritisere Bodø/Glimt for klubbens talentarbeid, men mener han ser en trend som klubben bør ta på alvor.

- De får frem unge spillere, men man ser ofte at de sliter med å få det ordentlige gjennombruddet som vi ser Håland får nå i Molde, Hugo Vetlesen i Stabæk og så videre. Glimt har kanskje litt å gå på i den siste biten der, advarer han.

- Kunne du gjort noe annerledes selv?

- Selvfølgelig, og det er viktig for meg å ikke sitte her og si at jeg aldri gjør noe feil selv. Jeg kunne sikkert vært enda bedre på trening, men som ung spiller varierer man. Men jeg føler klubben er flinkere til å gi de etablerte spillerne flere sjanser når de ikke presterer, enn de er med de unge, forteller han.

Glimt-sjefen slår tilbake

Nettavisen har forelagt Hauges uttalelser til Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. Han sier dette om hvorfor Hauge har fått lite tillit så langt i sesongen.

- Jens Petter er en gutt vi har veldig tro på, men han vet veldig godt hvorfor han har fått litt lite spilletid i år. Jeg vil ikke gå veldig i dybden på det, men kort fortalt handler det om at han må være godt nok trent til å være en toveis-spiller, og det ønsker vi å utvikle ham til. Der har han fortsatt en vei å gå, sier Knutsen til Nettavisen.

- Han mener de etablerte spillerne får flere sjanser når de har dårlige perioder enn de unge. Hva tenker du om det?

- Det er alltid sånn at folk ser verden fra sine egne øyne. Konseptet i Glimt er at vi skal utvikle våre egne spillere, og jeg kan svare motsatt med å si at en som er ett år yngre enn ham (Håkon Evjen) har spilt betraktelig mer enn Jens Petter og startet flere kamper. Det har ikke noe med det å gjøre. Men jeg synes det er veldig bra at en spiller med X-faktoren til Jens Petter ønsker å spille mer. Vi ønsker å gi unge spillere spilletid, men du må samtidig fortjene den spilletiden og kjempe deg frem. Det er likt for alle, sier Knutsen.

- Hauge mener Glimt ofte får frem talenter, men at det er få som tar et nytt steg og får det skikkelige gjennombruddet?

- Dette er likt i hele Eliteserien. Det går ofte fort for unge talenter å ta en plass i stallen og få spille, og ting går veldig bra med en gang. Men det som skiller klinten fra hveten er egenskapen til å ha kraften som trengs til å stå i det over tid. Det vil alltid være perioder av motgang, og det vi generelt er for dårlig til i norsk fotball er å takle det. Det er mange sider man skal håndtere som ung, og selv om det sikkert er ting klubbene kan gjøre bedre, er det spillerne som må gjøre jobben selv.

Forrige sesong imponerte unggutten stort under Glimts opprykkssesong i Obos-ligaen. Ingen spillere hadde flere målgivende pasninger enn Hauges 12. Som 17-åring var det et tall mange lot seg imponere av.

I år har han ikke notert seg for verken mål eller målgivende i de 299 spilleminuttene han har vært på banen (tre kamper fra start, syv som innbytter).

- Men på de to første kampene hadde jeg ett skudd i tverrliggeren og ett i stanga, så ting kunne sett annerledes ut om jeg hadde litt marginer på min side, sier han.

- Klubber vil kjøpe meg i sommer

Selv om han har møtt på motgang for første gang i sin seniorkarriere, ser han positivt på fremtiden. Han har bestemt seg for å jobbe knallhardt fremover og ha is i magen.

- Jeg har snakket mye med agenten min Atta (Aneke), og han har vært veldig flink til å støtte meg og forklare at det er normalt for unge spillere med slike perioder. Min tid kommer. Det er viktig å ikke stresse, men ta den tiden man trenger, sier han.

Kontrakten hans med Glimt går ut etter 2019-sesongen, og ifølge Hauge har det ennå ikke vært noe snakk om å forlenge den.

Unggutten er uansett klar på at det siste han ønsker er å forlate Aspmyra som bosmanspiller.

- Jeg vil helst at Glimt skal sitte igjen med noen kroner den dagen jeg eventuelt forlater klubben, sier han.

- Vet du om noen klubber som vil ha deg?

- Det er alltid klubber som følger med når man spiller på landslag og har spilt såpass mye på toppnivå som jeg har gjort i ung alder, så det er alltid interesse. Det er også klubber som er interesserte i en overgang i sommer, men jeg stresser ikke med å komme meg bort, forteller han.

Han vil ikke røpe hvilke klubber som ønsker å kjøpe ham fri fra Glimt, og heller ikke agent Aneke ønsker å utdype noe overfor Nettavisen.

- Alle er til salgs

Glimt-trener Kjetil Knutsen sier på generelt grunnlag at alle spillerne i klubben er til salgs.

- Sånn er det. I fjor solgte vi Fitim Azemi og Mathias Normann, og for Glimt er det ekstremt viktig å ha ett salg i året med tanke på den økonomiske situasjonen klubben er i. Nå har vi solgt en keeper til Røde Stjerne (Zoran Popivic), men alle spillerne til Glimt er til salgs. Generelt er det kanskje viktig for spillere i Jens Petters kategori at de stabiliserer seg på et nivå før de tar neste steg, sier han.

Fokuset til Hauge er uansett på det som skal skje i Finland den kommende uken.

Norge spiller tre kamper i G19-EM, og har havnet i gruppe med Italia, Portugal og vertsnasjon Finland. De to beste lagene går til semifinale og kvalifiserer seg samtidig til U20-VM i Polen neste sommer, mens tredjeplassen møter tredjeplassen fra gruppe B til playoff om femteplassen - den siste plassen som kvalifikasjon til U20-VM.

- Jeg tror vi kan vinne hele greia. Vi har hatt veldig gode resultater den siste tiden, og har egentlig sett en stor utvikling både i spill og resultater over tid. Vi får selvfølgelig selvtillit av det. sier Hauge.

Kommentarer til denne saken