Gå til sidens hovedinnhold

Fotball på liv og død

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fotballen er som oftest en feiring av livet. Jubel, begeistring, men også sorg og nederlag. Som i livet selv. Og uansett seier eller tap; det kommer alltid en ny kamp. For vel er fotball viktig for mange av oss, men de fleste innser at det meste her i livet faktisk er enda viktigere.

Søndag møter Jens Peter Hauge og AC Milan Fiorentina til kamp på San Siro. Milan topper tabellen, mens La Viola har kommet skjevt ut og ligger rett over nedrykksstreken. Denne søndagen er det likevel ikke fotballen jeg vil tenke på først når jeg setter meg ned for å se kampen. Det er livet og det er døden.

Vi skal tilbake til en annen søndag. Den 4. mars 2018. Fiorentina fra Firenze er i Udine for å spille kamp mot Udinese. Laget har ankommet dagen før, og overnatter på et av byens hoteller. På morgenen samler laget seg for frokost, og forberedelser til kamp. Men én mann lar vente på seg, lagets kaptein Davide Astori.

Astori var et ekte produkt av AC Milans talentfabrikk tidlig på 2000-tallet. Som ungdom spilte han for et av klubbens "farmerlag" Pontisola, før han i 2001 ble del av Milans akademi. Han var en lovende midtstopper, og skulle senere alltid spille med nummer 13 på ryggen. Samme nummer som hans store idol, Milans midstopperlegende Alessandro Nesta.

Men Davide Astori skulle aldri bli noen ny Nesta. Selv beskriver han tiden på Milans akademi som et eventyr, men bar et fåtall spillere tar steget derfra til stjernestatus. Etter fem år i ungdomsavdelingen ble han i 2006 lånt ut til Serie C-laget Pizzighettone og sesongen etter til Cremonese på samme nivå.

Astori var en spiller Milan ikke helt visste hva de skulle gjøre med. Utvilsomt et talent, men talentet så aldri ut til å ta helt av. I 2008 ble han derfor lånt ut til Cagliari i Serie A, med opsjon på kjøp. Også her fikk han en beskjeden start, men spilte seg etter hvert til fast plass, og scoret i 2009 sitt første mål, mot klubben han senere skulle bli kaptein for, Fiorentina. Utviklingen var mer enn lovende, og Milan holdt fast ved sitt eierskap sesongen etter også.

Til slutt måtte likevel klubben ta en endelig avgjørelse, og foran sesongen 2010-2011 kjøpte de 34 år gamle Mario Yepes fra Chievo, mens Cagliari fikk lov til å utløse sin kjøpsklausul på da 23 år gamle Davide Astori. Yepes havnet raskt på reservebenken, mens Davide Astori 10. august 2011 debuterte for det italienske landslaget. Hentet dit av mannen som i dag trener Fiorentina, Cesare Prandelli. En mann som i sine første år som manager trente en spiller Jens Petter Hauge kjenner godt; Runar Berg i Venezia.

Det unge talentet var endelig blitt voksen, og han kom til å spille 14 landskamper og score ett mål for Italia. Karrieren i Cagliari tok også av og i 2014 ble han lånt ut til storklubben Roma som tok sølv i det årets Serie A. Laget deltok også i Champions League, der de blant annet slo CSKA Moskva 5-1, med Astori på banen hele kampen.

Men heller ikke Roma var villig til å satse fullt ut på Davide Astori, så i 2015 ble han solgt til Fiorentina, der han debuterte i en 2-0-seier mot sin ungdoms klubb AC Milan. Davide Astori syntes endelig å ha funnet hjem, og foran sesongen 2017-18 ble han utnevnt til lagkaptein. En favoritt både blant lagkamerater og Fiorentinas fans, en ledertype alle trodde skulle føre laget til nye høyder.

Denne søndagen i mars skal han lede laget mot Undinese, men han er sent ute. De andre gir ham litt ekstra tid. Astori har blitt far for første gang bare to uker før, til en datter kalt Vittoria, og de unner ham nok søvnen. Etter hvert begynner de likevel å bli engstelige, ingen svarer på oppringningene til rommet og en av hotellets ansatte får til slutt åpnet døra til Astoris rom.

Der blir han funnet død i senga, 31 år gammel. Obduksjonen viser at han døde i søvnen av en hjertefeil. En hel fotballverden er i sjokk. Alle kamper i serie A og B den søndagen blir umiddelbart avlyst, og UEFA kunngjør ett minutts stillhet før hver eneste europeiske kamp den uken.

Både Cagliari og Fiorentina pensjonerer trøye 13 for alltid etter dødsfallet, og Fiorentinas neste hjemmekamp 11. mars blir stoppet etter akkurat 13 minutter til ære for Astori, mens barn fra begge lag kommer inn i hans trøye. Fiorentina omdøper sitt treningsanlegg til "Centro Sportivo Davide Astori", og ett år senere, 2. og 3. mars 2019 blir alle Serie A-kamper stoppet i det 13. minutt for en stille markering.

Selv besøkte jeg Firenze i begynnelsen av april 2018, bare litt over en måned etter dødsfallet. Byen var fremdeles preget av tapet, praten på fotballpubene var dempet og over alt hang det plakater og minner om Davide Astori. "Ciao Capitano. RIP" sto det på vår lokale pub, sammen med et bilde av en smilende Davide Astori og hans landslagsdrakt.

Firenze er på mange måter den italienske fotballens vugge, det var her man under renessansen drev med ballspillet som ga italiensk fotball dets navn, "calcio fiorentino". I dag er dette mest et minne, men en gang i året, den tredje uken i juni samler ett lag fra hver av byens fire bydeler seg til historisk fotball på Piazza Santa Croce.

Fansen i Firenze er kanskje ikke like fotballgale som de i Napoli eller Roma, men de har også mye å være stolte av i moderne tid. Fiorentina var det første italienske laget som spilte en finale i Servinnercupen/Champions League; et tomålstap mot Real Madrid i 1957. Dette var Fiorentinas gullalder, med seriemesterskap i 1956 og andreplass fire sesonger på rad, blant annet bak AC Milan. I 1961 vant de også tidenes første finale i cupvinnercupen, med 4-1 sammenlagt over Glasgow Rangers.

Fiorentinas historie siden har vært en berg- og dalbane. Toppene inkludere nytt seriemesterskap i 1969 og finalen i UEFA-cupen i 1990. Det gjør dem til ett av 15 europeiske lag som har spilt finale i alle de tre europacupene. Tapet i UEFA-cupfinalen kom mot et annet italiensk lag, Juventus, og det svei ekstra for fiorentinafansen.

Ikke bare tapte de over to kamper, den avgjørende "hjemmekampen" ble flyttet til Avellino etter at fiorentinafansen hadde laget bråk i Torino under den første kampen. Og på toppen av det hele ble det samme dag som kampen gikk gjort kjent at nettopp Juventus hadde kjøpt Fiorentinas store stjerne den gang, Roberto Baggio. Salget førte til opptøyer i Firenzes gater, og klubbpresidenten ble tvunget til å gå av.

Bunnpunktene er det flere av. Fiorentina rykket to ganger ned til Serie B og i 2002 ble klubben slått konkurs og sendt enda en divisjon ned. En ny klubb ble raskt bygget på ruinene, med den italienske sko-kongen Diego Della Valle som eier. Laget kom seg tilbake til Serie A, og på begynnelsen av 2000-tallet var de tilbake i Europa. Før de ble sendt ned en divisjon igjen i 2006 etter å ha vært involvert i bestikkelsesskandalen Calciopoli.

Fiorentinas siste opptur kom i 2014-15 med fjerdeplass i Serie A og semifinaletap i Europa League mot de senere vinnerne Sevilla. Siden har det haltet, og mangerskiftene har vært hyppige. Blant dem som har fått prøvd seg er også AC Milans nåværende manager Stefano Pioli.

Stefano Pioli spilte 154 kamper for Fiorentina som midstopper i årene 1989-95, og ble utnevnt til manager for sitt gamle lag i 2017. Jens Petter Hauges nåværende trener ble dermed også mannen som måtte se sin lagkaptein dø på et hotellrom i 2018.

Pioli og Astori hadde et tett forhold og på toårsdagen for Astoris død, bare dager før koronaepidemien rammet verden, skrev den daværende Milan-manageren et rørende minneord over sin gamle kaptein på AC Milans hjemmeside: “Davide var et spesielt menneske og en eksemplarisk kaptein, han sa alltid det rette til rett tid og på rett måte. Alltid hjelpsom, sjenerøs med alle, ulastelig profesjonell. Han møtte alle utfordringer med ro og med sitt vakre smil. Enorm"!

Noen ganger er fotballen viktigere enn mye annet, som oftest er den det ikke i det hele tatt. Slik blir det også søndag ettermiddag. Helt uavhengig av resultatet på San Siro, eller noe annet resultat. Ciao Capitano. RIP.

Kommentarer til denne saken