Fortsatt gøy på landet?

Fortsatt gøy på landet?

Fortsatt gøy på landet? Foto:

Av

Koronakrisen vi nå står i kan komme til å forandre hele samfunnet vårt på lengre sikt, men hvordan?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg tror nå mange har fått øynene opp for at næringslivet, arbeidstakere og staten er veldig avhengige av hverandre. Vi trenger en handlekraftig stat, et variert og sunt næringsliv og ikke minst friske og dyktige arbeidstakere.

Når økonomien nå står stille er det fordi folk ikke kan eller får lov til å jobbe, noe som viser at det først og fremst er arbeidskraft vi lever av i Norge. Og da en sunn og god miks mellom private, – og offentlige aktører.

Og vi trenger landsbygda, et bærekraftig og variert landbruk og sunne primærnæringer. Vi trenger landsbygda, og de små samfunnene som en sikkerhet, som en ryggrad når framtidens kriser kommer.

Jeg håper og tror at vi kan bruke de pengene vi nå øser ut til å omstille Norge til en mer bærekraftig økonomi. Det måtte vi ha gjort uansett, og nå har vi en mulighet til å faktisk gjøre det ganske kjapt. Tør vi tenke nytt, altså ta et steg tilbake. Satse på desentralisert bebyggelse, opprettholde et næringslivet i distriktene, med et samfunn der kommunikasjon og småbarnsfamilier har grobunn for å trives og leve.

Hva med å gjeninnføre norsk landbruk? Ja, vi må kanskje bruke oljepenger på subsidier for å ha et landskap som blomster, med produkter som er kortreist og bærekraftig. Med et fokus der velferd for dyr og natur står i en særstilling. Og hva med næringslivskjeder der kan handle direkte slik at verdiskapningen ikke går til store aktører, men direkte til produsentene.

Vi små snu, og skape en positiv utvikling i Norge. Vi har alle muligheter, men vi må handle nå. Verdenssamfunnet står imidlertid ovenfor store utfordringer med tanke på ressursbruk, energi- og vannforsyning, matproduksjon, miljøpåvirkninger, økonomi og samfunnsutvikling. Det betyr mer kortreist mat, mindre transport og mer selvforsyning. Slett ikke vanskelig, det handler om å endre tankesett og gi motivasjon.

Det er kanskje ikke så hyggelig å snakke om, og mange godt voksne mennesker liker dårlig når vi snakker om eldrebølgen som snart er over oss. Det er ikke vanskelig å se for seg at de eldste av oss ikke liker tanken på å bli framstilt som et problem eller en utfordring i kommunale budsjetter i årene som kommer. Men det er fakta om vi ikke gjør noe nå.

Gjennom alle tider har det alltid vært flere barn og unge enn eldre i befolkningen. I løpet av de neste tiårene vil dette forandres. Selv om antallet barn og unge vil øke, så vil antallet eldre øke mye kraftigere. Mange av disse skal ha sykehjemsplasser og annen hjelp fra kommunen. Dersom det nesten ikke finnes folk i yrkesaktiv alder igjen for å drive slike tjenester, kan det bli tøffe tider i Distrikts-Norge om noen tiår.

Vi må få ungdom til å bli i distriktene, og unge par til å flytte fra byen, i alle fall for en periode. Det gir nyanser, og aksept for å se og skjønne Norge på en helt annen måte. Uvitenhet er i dag en stor utfordring. Det er koselig med bylivet, men Norge er så mye mer.

Tabloid sagt: I gode tider bryr vi oss om verden. I utrygge og truende tider prioriterer vi våre nærmeste og de nære ting. Fokus dreies mot å sikre økonomisk (og helsemessig) trygghet for egen familie og nærmiljø. Man blir mer opptatt av å sikre eiendeler, økonomiske midler og komfort.

Det blir viktigere med nasjonale framfor globale perspektiver. Vi vil antakelig oppleve en periode med mer avmålt oppslutning om saker som klima og miljø, åpne grenser og globalisering inntil folk igjen kjenner økonomisk og helsemessig trygghet for seg og sine. Men når tryggheten etter hvert kommer tilbake, økonomisk og helsemessig, blir det igjen en tid for å kjenne på det globale fellesskapet og det felles ansvaret for å ta vare på folk og miljø.

Vi må sørge for, og det er veldig viktig at Norge etter koronaepidemien er et mer rettferdig samfunn, der alle har en økonomi som strekker til selv i litt tøffere tider. Det gjelder både mennesker og bedrifter.

Det blir fortsatt gøy på landet, gøy i byen MEN også gøy fordi vi må endre oss, tenke nytt og være forberedt på neste pandemi, som alltid er det lurt å bygge opp en forsvar i håp om at neste pandemi ikke kommer, men allikevel være forbered.

Så der har du mine tanker så langt. Jeg prøver å skape litt orden og overblikk i denne forvirrende tiden. Meeeeen ... hva vet vel jeg?

Usikkerheten er stor og akkurat nå får vi alle bare gjøre vårt for å bidra til at krisen varer kortest mulig. Og de som kan: Bruke penger så snart vi slipper ut av huset slik at flest mulig kommer seg i jobb igjen. Nå kan det være positiv forbrukermakt, som virkelig er viktig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken