Forsvaret får 10 millioner i bot etter dødsulykke i Troms: – Vesentlige systemfeil

Artikkelen er over 1 år gammel

Får kraftig kritikk etter sprengningsulykke.

DEL

[Nordlys]: Staten ved Forsvarsdepartementet er ilagt en foretaksstraff på 10 millioner kroner etter sprengningsulykken på Mauken skytefelt som kostet sersjant Hågen Skattum livet.

Det var 27. oktober i 2017 under en demonstrasjon av et mineryddessystemet at 21-åringen Skattum mistet livet.

Nå er Troms politidistrikt ferdig med etterforskninga av dødsulykken og konklusjonen er at Forsvaret har brutt både Arbeidsmiljøloven og Militær straffelov. Forsvaret ilegges en foretaksstraff på 10 millioner kroner.

– Vesentlige systemfeil

– Ingen enkeltpersoner har utvist straffskyld i denne saken, men etterforskningen har avdekket vesentlige systemfeil som fikk alvorlige konsekvenser. Med klarere retningslinjer, instruksjon, opplæring og kontroll kunne Forsvaret ha forebygget ulykken, sier politiadvokat Linn Rognli Hansen i Troms politidistrikt i en pressemelding tirsdag morgen.

Hærsjef Odin Johannessen har følgende reaksjon på foretaksstraffen:

– Vi er kjent med at Staten ved Forsvarsdepartementet er ilagt en foretaksstraff på 10 millioner. Dette ligger en foreløpig til saksbehandling hos FD, sier Johannessen.

«Uklare retningslinjer»

Troms politidistriktet skriver i forelegget:

«På grunn av uklare retningslinjer, manglende opplæring, oppfølging og kontroll med når og hvordan mineryddingssystemet skulle håndteres ble ikke den planlagte demonstrasjonen av mineryddingssystemet avsluttet til tross for at det viste seg at utstyret ikke var komplett.»

De skriver videre at andre faktorer for ulykken var tretthet blant ansvarlig befal, nedsatt sikt på grunn av mørke, tidspress og uklar ansvarsfordeling.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken