Russiske myndigheter angriper amerikanske ubåtbesøk: - Dette vil vi svare på

Denne amerikanske ubåten ble observert utenfor Hekkingen i 2016.

Denne amerikanske ubåten ble observert utenfor Hekkingen i 2016. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nord.24.no: Den kommunale havna på Tønsnes utenfor Tromsø har siden i fjor vært godkjent som gjestehavn for amerikanske og britiske ubåter. Dette har ikke gått ubemerket hen hos russiske myndigheter, melder The BarentsObserver.

- I strid med de historiske tradisjonene for naboforhold og samarbeid i Arktis, fortsetter Oslo å eskalere spenningen og øke risikoen for militær handling. Dette vil vi ikke la passere uten et svar, sa talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova under sin ukentlige pressebrifing torsdag.

The BarentsObserver fikk i fjor bekreftet at ubåter fra NATO nå mer hyppig får tillatelse til å seile inne ved kysten i Nord-Norge. 3–4 ganger i måneden, ifølge Per-Thomas Bøe i Forsvarsdepartementet.

De går til overflaten i Nord-Norske farvann for mannskapsbytte og forsyninger. Nordlys har flere ganger rapportert om at dette har skjedd utenfor Tromsø. Årsaken til at de i økende grad velger å gjøre dette i nord i stedet for å bruke Haakonsvern i Bergen eller britiske havner er at en større del av aktiviteten foregår i Arktiske farvann.

Nordlys har skrevet om en flere amerikanske ubåtbesøk utenfor Tromsø.

– Det skjer av og til, men vi ønsker ikke gå nærmere inn på frekvensen. Det skjer fra tid til annen, blant annet fordi de skal ha mannskapsbytte eller laste forsyninger, sa pressetalsmann Brynjar Stordal til Nordlys i 2016.

Ubåtbasen Olavsvern stengte i 2009, og ble senere solgt til en gruppe investorer – blant dem Gunnar Wilhelmsen. Siden har den nye industrihavna i Grøtsund seilt opp som alternativ for NATO-ubåtene. FOH på Reitan har klargjort Tønsnes for allierte atomubåter som nå kan legge til på kort varsel. Dette skjedde etter initiativ fra USA i 2016.

- Det er flere og flere eksempler på Norges aktive deltakelse i NATOs plan for økt tilstedeværelse i Arktis. I 2019 blir det i tillegg bidrag til å lage en infrastruktur for ubåter i Nordatlanteren. En havn for å motta atomubåter vil bli utstyrt ikke langt fra Tromsø, sa Zakharova ifølge en transkripsjon av brifingen BarentsObserver har hentet ut.

Russland har en betydelig flåte ved kysten av Barentshavet. To tredeler av den totale marinen, og 30 atomubåter. Enkelte bare 40 kilometer fra grensen til Norge.

Seniorforsker Njord Wegge ved NUPI sier til The BarentsObserver at det er sterkt behov for en ny infrastruktur av havner for marinefartøy.

Etter at Olavsvern stengte har norske og allierte ubåter knapt noen forsyningspunkter nord for Bergen.

Han mener Grøtsund og Tromsø er et naturlig valg.

– Det ligger svært langt fra den russiske grensen og burde ikke provosere.

Artikkeltags