Gå til sidens hovedinnhold

Skøyte meldte om unnamanøver for å unngå å bli rent i senk av ubåt i Bodø

Artikkelen er over 5 år gammel

Forsvaret opplyser at ingen egne eller allierte fartøy var i nærheten.

Det var 13.30-tiden lørdag at fiskeskøyta "Lillebror" meldte at den hadde foretatt en kraftig unnamanøver for å unngå å bli rent i senk av en ubåt. Skøyta befant seg da ved Givær i Bodø kommune.

Det er nettstedet aldrimer.no som skriver dette.

Ifølge dem kom meldingen til Forsvaret via politiet.

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FHO) bekrefter meldingen.

Søkte i fem timer

– Vi kan bekrefte at FOH fikk inn en melding om mulig observasjon av ubåt i Vestfjorden 22. oktober. Vi hadde ingen egne eller allierte fartøy i området på dette tidspunkt, og en P3 Orion ble satt inn for å undersøke observasjonen. Orion var på plass litt før 17.30 og gjennomførte søk i området. Ingen funn ble gjort, og Orion returnerte mot hjemmebase på Andøya etter cirka fem timer søk. Vi er nå inne i en fase der vi gjennomgår alt av innhentet materiale, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved FOH.

Til an.no sier han videre at de jevnlig får inn meldinger om aktivitet. Noen ganger er det egne eller allierte fartøy i området meldingen kommer fra.

- Denne meldingen fant vi såpass troverdig at vi valgte et Orion overvåkingsfly.

Observasjonen ble altså foretatt langt inne i Vestfjorden. Dersom det dreier seg om en russisk ubåt ville dette vært en alvorlig krenkelse av norsk farvann.

Russisk ubåt

Aldrimer.no skriver videre at de kjenner til at FOH jobbet ut fra antakelsen om at observasjonen kunne være av den russiske ubåten «Podmoskovye». Den skal ifølge russiske kilder ha forlatt Arkhangelsk ved 12.30-tiden lørdag.

De skriver videre at tidspunktet stemmer ikke med observasjonen av ubåten i Norge samme dag. Det er derimot at vanlig at offisielle russiske kilder oppgir feil tidsangivelse. Dette for å vanskeliggjøre lokaliteten til ubåtene.

«Podmoskovye» er en ubåt i Delta IV-klassen, er 167 meter lang og er bygget i 1986. Tidligere het den K-64 og hadde ballistiske missiler om bord. Nå er den ombygget og fungerer som «moderskip» for et ukjent antall miniubåter.

Kommentarer til denne saken