Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret og NATOs behov for Bodø som beredskapsbase

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I AN den 3. juni krever ordfører Ida Pinnerød en avklaring fra forsvaret vedrørende Bodøs plass i et fremtidig forsvarskonsept. Ordføreren minner om at kommunen ble lovet tilgang til hele området ved stortingsvedtaket i 2012 og at kommunens planlegging har pågått i flere år.

Det eksepsjonelle og positive i denne saken er at det egentlig ikke er noen motsetning. Det ene ekskluderer ikke det andre. Utviklingen av den nye bydelen har et perspektiv på 70-80 år og forsvaret kan disponere skvadronområdet i vest for allierte forsterkninger og øvelser i 40-50 år før kommunen har behov for å grave i dette området. Området ligger utenfor den nye rullebane og har moderne flybunkere som ikke trenger utbedring og de brukes allerede i dag av alle moderne kampfly inkludert F-35.

Årsaken til uoverensstemmelsen er kort og godt at norske og utenlandske politikere i 2012 fremdeles levde i den illusjonen at «den evige himmelske fred» hadde senket seg over Europa etter Sovjetunionens fall i 1991. Situasjonen er som kjent en helt annen etter Russland anneksjon av Krim og invasjon av Øst-Ukraina. I tillegg har Russland ifølge president Putin doblet sin militære slagkraft siden 2005 inkludert langtrekkende våpensystemer. Russland truer i dag NATOs livslinje over Atlanteren, og alliansen inkludert Norge må sikre nord-flanken med et troverdig forsvar. Det kan kun gjøres ved mottak av allierte forsterkninger. Og Bodø må bidra til denne viktige sikkerhetspolitiske lokaliseringen. Og som sagt er et slikt sikkerhetspolitiske bidrag helt forenlig med den pågående byplanleggingen.

Kommentarer til denne saken