I mitt forrige avisinnlegg i denne avis kalt «Feil angrepsfotball av årets glimtlag» satte jeg fokus på lagets ballbesittende angrepsfotball som jeg hevdet er feil medisin for årets lag, et glimtlag som ikke er i nærheten av å ha de samme kvaliteter som fjorårets lag. Glimtlaget anno 2020 var av høy europeisk standard, ja, sannsynligvis fullt på høyde med de aller, aller beste lagene i Norden i alle fall.

Jeg nevnte også at hvis det ikke ble tatt grep, ville situasjonen gå fra vondt til verre for laget. Og, det er nettopp det som har skjedd. Laget ligger riktignok fortsatt på 2. plass i serien, men har på de siste fem kampene 2 tap,1 seier og 3 uavgjorte kamper. Og sann mine ord, dette er bare begynnelsen på et ytterligere fall på tabellen serien. Og, det som verre er, laget tapte 1-2 borte for et middelmådig lag i Europa Conference League.

Hva vil bli de økonomiske konsekvenser bli viss denne nedturen fortsetter? Titalls millioner kroner er tapt dersom laget ryker ut i ovennevnte League dersom returkampen tapes eller resultatet blir uavgjort. Er det virkelig verdt å gamle med dette som bakteppe. Og, enn viss laget ikke klarer å komme blant de tre beste i serien. Ytterligere millioner er tapt siden laget ikke er kvalifisert til noen deltagelse i neste års spill ovennevnte liga. I tilfelle, snakk om å grave sin egen grav!

Kjære Ketil Knudsen, jeg skal selv besvare mitt spørsmål i overskrift. Selvsagt vil du det beste for laget som vi alle er så glade i og stolt av. Men, å prøve på å spille samme type angrepsfotball for årets lag som var fjorårets lag sin styrke, må øyeblikkelig bli forlatt dersom årets sesong ikke skal bli en katastrofe. Som nevnt over er det et hav av kvalitet i angrepsspill som skiller de siste sesongers utgave av laget. Å desperat klamre seg til et angrepsspill som fungerte i fjor, men som i år viser seg å spille fallitt, er å håpe på et under som garantert ikke vil skje. Brutalt sagt, om årets lag fikk tre eller fire sesonger å trene på fjorårets ballbesittende angrepsfotball, vil laget aldri lykkes med den spillergruppen som er i årets lag. Som en fotballkjenner av meg så treffende sa det: Du kan gå til kjøkkenet og innta et kjapt kveldsmåltid etter at laget har prøvd å komme fram på høyrekant, møtt på motstand og spilt seg bakover på banen på samme side, så etter flere tversoverpasninger til venstre side av banen og ditto pasninger langs venstre side med flere støttepasninger før en endelig nærmer seg motstanderens sekstenmeter. På denne ferden kan ballen vært tilbake spilt både to og tre ganger til lagts eminente keeper Haikin. Denne mannen har vært lagets beste spiller, og har reddet laget fra flere tap.

Nei Kjetil Knudsen, legg bort en spillestil laget ditt ikke behersker. Jeg vil vise til et analogt tilfelle: En høydehopper med personlig rekord på 220 cm som bestemmer seg i et VM for å starte hoppingen sin på 230 cm. Etter tre riv på denne høyden er han ute av konkurransen.

Trener Knudsen sa etter 2-2 kampen mot Sarpsborg 08 følgende: Vi må hjem til Bodø å trene avslutninger: Kjære trener, avslutninger i en fotballkamp er ei heading eller et skudd på mål, må vite. Glimts problem i år er jo nettopp at laget ikke klarer å spille seg til en posisjon der ei avslutning, heading eller skudd på mål, kan bli muliggjort. Hvordan kom så forresten Glimt sine to mål? Jo, klassisk angrepsfotball, innlegg fra kant inn i boksen, så ei heading av Botheim, og det andre målet også ei heading fra innbytter etter innlegg fra kant!!

Nei, se til Rosenborgs opptreden mot deres motstander i ovennevnte liga. De feiet motstanderen av banen 6-1 etter feiende flott klassisk angreps spill : Ball ut på kantene, innlegg i boksen, og dersom ikke ballen helt traff spissene, kom midtbanespillere på tunge løp bakfra og smalt ballen mellom stengene.

At årets middelmådige glimtlag skal være det eneste lagt i eliteserien som spiller den type angrepsfotball, sier det meste. Si meg, er det under trenerens og lagets verdighet å spille på den mest effektive måten alle andre norske lag praktiserer? At spillerne er med på denne galskapen, er forresten uforståelig.