I helgen skrev Nationen at Widerøe står i fare for å legge ned nær 40 innenriksruter. Dette som følge av at regjeringens ekspertutvalg foreslår å øke momsen fra 12 til 23 prosent på passasjertransport.

– Økt moms fra dagens 12 prosent til 23–25 prosent kan innebære over 100 millioner i tapte inntekter som følge av passasjerbortfall, sa direktør for strategi og infrastruktur i Widerøe, Terje Skram, til avisa.

Nå tar leder for AUF Nordland, Sander Delp Horn (21) til ordet og raser mot forslaget.

– Startavgiften bør reduseres slik at man får fritak for de ti første tonn slik at flyselskap som operer mindre flytyper vil kjenne et lettere avgiftsnivå, mens de større flyselskapene som SAS og Norwegian ikke vil oppleve en markant reduksjon, sier Delp Horn via en pressemelding fra Nordland AUF.

Han mener en økt moms rakker distriktene og Nord-Norge hardt. I pressemeldingen heter det at avgiften er 30 ganger høyere per kilometer på en tur/retur mellom Bodø og Stokmarknes, enn på en reise mellom Oslo og New York.

– For oss i Nordland er fly vårt viktigste kollektivtilbud og det vil det være også i framtiden, det er derfor viktig å legge til rette for at distriktene får et godt og forutsigbart tilbud på hele kortbanenettet.

– Det er spesielt alarmerende at avgiftene rammer skeivt ut og selskap som opererer på kortbanenettet blir hardest rammet, sier Horn.