Oppsiktsvekkende funn om kjøkkensvampen: - Dette må du ikke finne på, sier forskerne

Én kubikkcentimeter kjøkkensvamp inneholder rundt 25-54 milliarder bakterier. Å rense gjør situasjonen verre.

Én kubikkcentimeter kjøkkensvamp inneholder rundt 25-54 milliarder bakterier. Å rense gjør situasjonen verre.

Av
DEL

Vær hjemme selv om du er borte. Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I forskningsrapport gjengitt i anerkjente Nature, kommer det frem nye sider om din kjøkkenhverdag som du kanskje ikke har så lyst til å vite om.

Tyske forskere bestemte seg for å undersøke bakteriefloraen grundig i helt vanlige kjøkkensvamper brukt i tyske hjem, og kjøre omfattende DNA-analyser av hva de fant i disse.

Det mest åpenbare funnet var at disse kjøkkensvampene virkelig var oppsamlere av bakterier i stort omfang. De fant fremvekst av bakterier fra hele 73 forskjellige bakteriefamilier og 116 forskjellige typer.

Hele 36 prosent av bakteriene var av typen Moraxellaceae, som i stor grad lever på huden til mennesker, og som dermed samler seg opp i hjemmet. Disse er med på å skape blant annet vond lukt på klær.

Av de mest vanlige bakterietypene de fant på svampene, er fem relatert til det som omtales som «moderate» sykdommer.

Helt voldsomme mengder

Når det kommer til hvor store mengder bakterier de fant i kjøkkensvampene, begynner tallene å bli såpass store at det er vanskelig å se de for seg. Målingene deres viste at de normalt fant 25 til 54 milliarder bakterier per kvadratcentimeter kjøkkensvamp!

Det betyr at en normal kjøkkensvamp raskt kan inneholder flere trillioner bakterier.

- Vask av svamp virket mot sin hensikt

Den store overraskelsen i undersøkelsen var derimot noe helt annet.

- Rengjøring ved å koke eller putte svamper i mikrobølgeovner har tidligere vist seg å kunne fungere for å drastisk redusere antall bakterier i en svamp, skriver forskerne.

- Men våre data viser at svamper som kom fra personer som sa de rengjorde svampene regelmessig, ikke inneholdt færre bakterier enn de andre svampene. Faktisk viser våre resultater at ekstra rengjøring økte den relative andelen av farlige bakterier.

- Vi antar at resistente bakterier overlever renholdsprosessen og raskt rekoloniserer de rensede områdene, noe som kan sørge for høyere andeler av bakterier i risikogruppe 2 (RG2). Selv om videre analyser, inkludert kontrollerte eksperimenter, er nødvendig for å bekrefte disse funnene, tillater vår data forsiktig spekulasjon i at vedvarende bruk av renhold av kjøkkensvamper i ikke er å anbefale, skriver de i Nature.

Faktisk mener de at svamper som vaskes ofte, kan lukte mer.

I stedet anbefaler de å bytte ut kjøkkensvamper en gang i uka.

Artikkeltags