Gå til sidens hovedinnhold

Forskjells-Norge

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I alle land er det forskjell på folk. Fra de som lever i den ytterste fattigdom til de som lever i luksus. Historien viser at grunnvollen i et stabilt og velfungerende samfunn er relativt små forskjeller i levekår. De fleste demokratiske stater bygger på denne erkjennelse. I vårt eget land har vi en lang tradisjon for et slikt syn, bl.a. ved at likhetsverdier er nedfelt i grunnloven, og praktisert gjennom gode sosialpolitiske løsninger.

I den løpende samfunnsdebatt er det lett å ty til overdrivelser for å få frem et budskap. I kampen om velgere vil særlig venstresida ha det til at det er store forskjeller i Norge og at de er økende.

Er det virkelig så store forskjeller i levestandard blant folk i Norge? Noe entydig svar finnes neppe. Men statistikk viser at Norge er av land med minst ulikhet. Bare 5 land har lavere GINI- koeffisient ( mål for inntektsforskjeller) enn Norge i 2017, og vi har omtrent samme nivå som Danmark og Island.

I 2010 var inntektsforskjellene «minst i Slovenia, Norge og Danmark», noe som tyder på at Norge har falt noe tilbake i konkurransen om minst ulikhet de siste 10 år.

Problemet med forskjells-Norge som retorisk grep i debatt er at fakta lett blir oversett. Internasjonal statistikk viser at vi fortsatt kan være stolte av å feire nasjonaldagen i et land med stor grad av likhet.

Kommentarer til denne saken