Gå til sidens hovedinnhold

Fornybar Energi?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har fått våre første el-busser i byen. De skal visst driftes på vann og vind. Herligheten har vært forsøkt andre steder på vår kjære klode, med varierende resultat. I Hanofer begynte en av el-buss flåten å brenne under lading, skade i millionklassen på den og nærstående busser, som også tok fyr. Det samme skjedde i Kina, hvor noen busser på en bussparkering brant opp da en tok fyr under lading. Men det er ikke bare el-busser som fatner i under lading. Vi skal helst ikke lade mobiltelefonene uten å være tilstede og våken. El-bilene likeså. Ifølge VG brant en Tesla opp i en garasje, uten at den sto til lading. Liketil våre søte små bærbare PC-er kan ta fyr om vi setter dem til lading uten å passe på. Hva med våre fartøy av ulike slag som ferdes langs kysten, utstyrt med kraftkrevende remedier. Det er slutt med den tiden at en tørket nota for hand full av sild eller annen fisk, nå er det kraftblokk og vinsjer av ulike slag, juksamaskiner og atomdorger.

Alt dette utstyret krever energi for å virke, og det skal helst være av den fornybare typen, dvs. det skal avgi minst mulig av livsgassen CO2under bruk om ikke annet. Hva som kreves for å skaffe tilveie energien i form av solcellepaneler og vindturbiner, eller for den del vannkraftutbygging, se det er en annen skål. Det bedrøvelige er at hittil har ikke tiltakene satt i verk for å redusere menneskeskapte CO2-utslipp gitt noe vesentlig bidrag til lavere utslipp, og klimaet og klodens temperatur blir som den alltid har vært, en nokså ustabil og dårlig kontrollerbar affære, som for tiden er litt på nedadgående forårsaket av solens aktivitet. Så kan våre politikere vedta ha de vil, og forbruke ressurser på sine fantasiprosjekter. Skulle ikke forbause meg om denne aktiviteten også leder til CO2-utslipp; men hensikten helliger midlet.

I det siste har det vært noen ekstra varmebølger i USA og Kanada, som seg hør og bør med ujevne mellomrom. Raskt var noen ute og skyldte på menneskeskapt oppvarming, ifølge modellene deres var hetebølgen en følge av klimaeendringer forårsaket av vår formastelige avbrenning av fossilt brennstoff. Hadde skrikhalsene vært kapabel til å studere historien, ville de sett at dette er et fenomen som også har funnet sted tidligere – opptil flere ganger. Meteorologer med et visst gangsyn har også gitt plausible naturlige forklaringer på fenomenet. Det har intet med menneskelig aktivitet å gjøre (se f.eks. Icecap.us).

I Europa har de hatt styrtregn og oversvømmelser. Regnet var varslet, og katastrofen kunne til en viss grad vært redusert, men de myndighetene som mottok varslene ignorerte dem, se Notrickszone.com. Resultatet har vi fått referert i media. Nå skyldes det på klimaendringer. En overser ofte sin historie, ifølge Notrikszone.com kan en bla a finne at i 1700 tallet var det en tilsvarende hendelse, som tok 14000 menneskeliv. Det er leit at naturen spiller havoc med oss, men det er ikke stort en kan gjøre med det, utenom å legge tilrette for at vannet kan få renne noenunde fritt i et naturlig leie.

Likere gikk det ikke i Kina, styrtregn og oversvømmelser, mer av samme slaget er i vente. Ol i Japan venter godt med nedbør. Hjelper neppe på resultatbørsen.

Da er det noe annet med Saudi Arabia, der hjelper de på nedbøren ved hjelp av droner, som gjødsler skyene med et eller annet for å tappe dem for litt sårt tiltrenkt nedbør. For en tid tilbake leste jeg om at de gjødslet skyene i USA med sølvjodid for å få dannet nedbør, mens noen russiske forskere i Meksiko forsøkte seg med ionekanoner for å oppnå det samme. Russernes resultater sto visst ikke tilbake for det en oppnådde i USA. Deres resultater måtte jo være noe å tenke på i disse fornybar-tider. Produsere fornybar elkraft, og sende litt av den til skyene for å skaffe nødvendig regn (i kontrollerbar mengde). Da kan vi ha velfylte magasiner til enhver tid, og trenger ikke å ødelegge naturen med vindkraftverk.

Men så er det om den fornybare kraften er tilgjengelig. Statistikk fra Tyskland viser heller dårlige produksjonsresultater for fornybar kraft, mens kullkraftverkene snurrer og går på harde livet for å gi skinn av at de leverer fornybar energi. Da er det noe annet med kjernekraft. Den kan levere all den energi menneskeheten har behov for, der vi har behov for den. Den er så godt som forurensningsfri, og velger en å utvikle modulære «molten salt» reaktorer, kan vi utnytte at vi har tilgang på noen av de største reservene av Thorium i verden. I tillegg kan ifølge litteraturen slike reaktorer benytte seg av avfall fra nåværene reaktorer og brenne det opp. Noe å tenke på i disse gjenbrukstider.

Kommentarer til denne saken