Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Reiserådet forlenges nå til 25. mai.

– Helsemyndighetene vurderer i disse dager grunnlaget for det globale reiserådet utover sommeren. Derfor er det for tidlig å si nå hvor lenge reiserådet vil bli forlenget. Dette er bakgrunnen for at forlengelsen av det globale reiserådet i denne omgangen blir kort, kun fram til 25. mai. Vi trenger noe mer tid før vi kan si hvordan det globale reiserådet vil være i sommer, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet.

Utenriksdepartementet vil komme med mer informasjon innen 25. mai.

Spania

Gran Canaria er en populær destinasjon for nordlendinger. Søndag ble Spanias alarmtilstand i koronapandemien avsluttet. Kanariøyenes regjering besluttet å videreføre de regionale covid-restriksjonene, skriver Canariajournalen.

Portforbud om natten, kontroller på lufthavner og båthavner med krav om negativ covid-test, og resten av smitteverntiltakene skal fortsette på hver enkelt av Kanariøyene, slik de praktiseres i dag i henhold til risikonivåene for covid-19.

Fuerteventura, La Gomera og La Palma er for tiden på risiko nivå 1 av 4 (grønt nivå). Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote er på nivå 2 (gult), ifølge Canariajournalen.

Samtidig begynner land å åpne opp.

Fullvaksinerte fra en lang rekke land både i og utenfor EU, inkludert Norge, kan nå besøke Kypros uten testing og karantene.

Unntaket fra innreiserestriksjonene gjelder for personer som har fått alle nødvendige doser av en EU-godkjent vaksine eller av den russiske Sputnik V-vaksinen, opplyser landets turismedepartement. De som har fått Janssen-vaksinen må vente 14 dager før de kan reise til Kypros; for de andre vaksinene er det åpent for innreise samme dag som man har fått siste dose.

Men selv om vaksinerte nordmenn slipper karantene på Kypros, er det ikke noe karantenefritak når man kommer hjem igjen.

Koronapass

Før avreise til Kypros, må reisende laste opp dokumentasjon på at de er vaksinert når de registrerer seg. Myndighetene kan ta stikkprøver av dem som kommer til landet, enten de er vaksinert eller ei.

Turister oppfordres til å ha med seg en kopi av «passet» de får ved registreringen også når de beveger seg rundt på øya. De kan bli nødt til å vise det fram for slippe inn på steder der det er fare for trengsel, inkludert butikker, restauranter, museer og kirker. Det kreves ikke for å komme inn på utendørs attraksjoner eller samlingssteder.

Økonomi

Turisme er en svært viktig næring for Kypros og sto i 2019 for rundt 23 prosent av bruttonasjonalprodukt. I fjor kom det 84 prosent færre turister til landet enn året før.

For dem som ikke er vaksinert, er innreisekravene på Kypros gradert etter smittenivået i landet man kommer fra. Systemet tar utgangspunkt i fargekodene til EUs smittevernbyrå ECDC. Norge er for tiden oransje, noe som innebærer krav om PCR-test innen 72 timer før avreise, men ikke karantene eller testing ved ankomst.

I tillegg har flyselskapene sine egne krav som må oppfylles før man slipper om bord.