Fordelen med å ligge på bunn er at det bare kan gå en vei. Heldigvis er det akkurat det det gjør.

DEL

AproposNord universitet har virkelig vært ute i hardt vær. Fjoråret ble et annus horribilis med beslutninger om nedleggelser av studiesteder som virvlet opp ondt blod. Det var lite forståelse å hente i en lokalvalgkamp der politikerne støttet fakkeltogene i stedet for universitetets overlevelsesevne. På toppen av det hele kom meldinga om at universitetet kunne miste status som universitet på rent faglig grunnlag. Situasjonen ble beskrevet som dramatisk av statsråd Iselin Nybø.

Torsdag kom gladmeldingen fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i høyere utdanning): Nord Universitet innvilges to år på å rette opp mangler i doktorgradsprogrammet i studier av profesjonspraksis. Dette er et av fire doktorgradsprogrammer man må ha for å beholde status som universitet.

En hardt presset rektor, Hanne Solheim, kunne puste lettet ut selv om utsettelsen var forventet. Etter mange tøffe tak kan oppmerksomheten endelig rettes mot å bygge opp gode faglige tilbud for universitetet som betjener Nordland og Nord-Trøndelag.

Selv om universitetsstatusen er sikret til 2022 mangler det ikke på utfordringer framover. Dårlig økonomi, for svak leveranse på forskning og for få studenter som gjennomfører studiene er det mest prekære. Å få den siste doktorgraden på plass blir også krevende. Det må ryddes opp i internt bråk og uenighet i fagstaben som skal jobbe opp kvaliteten.

Universitetets omdømme er også hardt skadd etter alt bråket. I en fersk studentundersøkelse om kvalitet i høyere utdanning endte Nord nederst. Fordelen med å ligge på bunn er at det bare kan gå en vei. Heldigvis er det akkurat det det gjør. I alle fall på noen områder. Det går likar no, som de sier på campusene i Trøndelag.

Pusterommet må utnyttes til å utvikle det ferske universitetets strategier, dyrke tydeligere profil, spisse og utvikle studieprogrammene og til å vise fram alt det gode arbeidet som har fått ufortjent lite oppmerksomhet i all ståheien. Som for eksempel sterk vekst i antall doktorgradsstudenter, flere forskningssøknader og sterk vekst i antall publiseringer. Og det faktum at over 2000 studenter er ferdig utdannet og klar til å berike arbeidslivet i regionen med sin kompetanse hvert år. Den ferske nasjonale studentundersøkelsen viser at Nord-studentene aldri har vært mer fornøyd med sine studier enn de er nå.

Gode nyheter fra Nord universitet er gode nyheter for Nordland og nordlige Trøndelag. Vi vet at nærmere 70 prosent av de som studerer i nord blir værende i nord. De tar sin plass i det lokale nærings- og arbeidslivet. Derfor er et velfungerende universitet vårt viktigste middel for å bremse eksporten av unge mennesker ut av regionen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags