(Nettavisen) - Hva pokker, gjør den treskjeen noen forskjell?? Når resten er av plast? Den skjeen er jo totalt ubrukelig i utgangspunktet, og hvem liker å få smaken av ei bøkeflis i kjeften når de skal ha seg en rask liten lunsj????? TA DERE SAMMEN!!!

Dette er en av kommentarene i kommentarfeltet til en post Gjerrigknark.com har lagt ut på Facebook om den nye bambusskjeen du i den kommende tiden vil finne på Tines yoghurter.

I sommer ble det forbudt å selge enkelte plastprodukter, deriblant engangsbestikk i plast. Det førte til at produsentene av for eksempel yoghurt måtte finne et alternativ til skjeen som de i en årrekke har sendt med yoghurtbegeret.

Tine erstattet plastskjeen med en treskje. Det skapte frustrasjon og irritasjon blant forbrukerne, da skjeen var så kort at mange mente det var vanskelig å bruke den.

– Hadde vært en fordel at den var så lang at man faktisk kunne bruke den da, uttalte en.

Men heller ikke den nye skjeen vekker mye begeistring, viser det seg.

- Grusomt

I oktober varslet Tine at det ville bli en endring fra november. Fra november har Tine en ny skje på plass, som er lengre og laget av bambus. Plasten rundt skjeen skal erstattes av papir. Nå er den nye skjeen kommet på yoghurtbegere i butikkene, men heller ikke nå er folk fornøyde:

- Skjeen er jo ikke til å få satt sammen. Blir bare tull, for den går fra hverandre. Hva om den første skjeen hadde fått litt lengere skaft, da hadde det virket bra, skriver en yoghurtkunde i kommentarfeltet på Gjerrigknarkens Facebook-post denne uken.

Folk raser over endringen som er gjort, og mener det er en for dårlig løsning.

- Skjønner argumentene for å fjerne plastskjeene, men de av tre er grusomme å bruke! Føles som sandpapir i munnen. Det blir uansett en smule latterlig når både lokket og beholderen er av plast, kommenterer en.

Tine med ny og lengre skje etter kraftig yoghurtkritikk

- Grusomt å spise av denne tørre treskjeen. Hva er vitsen med treskje når den er pakka inn i plast samt begeret er av plast, skriver en annen.

Det som går mest igjen blant kommentarene, er imidlertid hvor fælt det er å spise av treskje.

- Hæslig å spise med bambus og drikke av pappsugerør. Men det er positivt for lommeboka, at ting frister mindre, er en av kommentarene.

Ikke alle er like negative. En kommenterer at hun liker de nye skjeene. Mens andre påpeker at folk sutrer for bagateller.

- Dere får heller smøre matpakke fremfor å velge slike enkle løsninger, så slår dere et slag for økonomien, miljøet og folkehelsen, i tillegg til å slippe denne «forferdelige» skjea, skriver en.

Forstår kritikken

Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm, sier til Nettavisen at det er kjente faktorer som her kritiseres, og de vet det vil være ulike oppfatninger når det kommer nye løsninger på markedet.

- Det har vi full forståelse for, men vi har også fått gode tilbakemeldinger på den nye skjeen. Dette er en løsning vi mener er bedre enn tidligere, da treskjeen var for kort og man ble grisete på hendene.

Han forstår imidlertid at noen savner plastskjeen.

- Det er ikke noe tvil om at det er bedre å spise av plastskje enn en skje av tre eller bambus. Men vi må jobbe litt sammen om å klare å ta i bruk nye løsninger. Vi vil gjøre det vi kan for at det skal bli så likt mulig som skjeen vi har hatt, men forbrukere må bli villige til å prøve og se at bambusskje kan funke bra det også, sier Malm.

Løsningen med bambusskje som du setter sammen, er løsningen de kommer til å kjøre framover. De vil imidlertid ta til seg tilbakemeldingene og eventuelt gjøre justeringer etter hvert.

Malm forklarer imidlertid hvorfor de ikke kan forlenge skjeen de lanserte i august.

- Vi er avhengige av at skjeen er mulig å bøye eller er delbar for at det skal passe produksjonsutstyret vårt. Det er vanskelig å finne en løsning på en skje i tre som kan bøyes og klikkes på plass. Derfor har vi kommet fram til en løsning hvor du må sette sammen skjeen, sier han.

- Noen opplever at det er vanskelig å sette sammen skjeen, men vi får se på hvor stort problem det eventuelt blir, sier han.

Terje reagerer kraftig: – Finnes dette virkelig i 2021?

- Lettere å få ut all yoghurten

Malm påpeker at det er et viktig miljøtiltak å bytte ut plastskje med tre- eller bambusskje. Han påpeker også at de har byttet innpakningen til skjeen med papir i stedet for plastfolie.

- Samtidig har vi endret selve formen på skjeen, som gjør det lettere å få ut all yoghurten. Det er viktig med tanke på matsvinn, sier han.

Selv om begeret er av plast, er det gjerne plastskjeen som gjerne havner i naturen eller på stranda, men Tine utelukker ikke at de gjør andre miljøtiltak med begeret på sikt. Han trekker blant annet fram at de allerede har prøvd seg fram med rømme i pappbeger. Men så lenge yoghurtbegeret er i plast, er det ett viktig tiltak du kan gjøre:

- Det er viktig at alle sorterer begeret, så det kan bli til ny plast, sier han.

Rune Nikolaisen, som står bak Gjerrigknark.com, sier at han skjønner at man vil minske plastforbruket, og er klar over at det er et forbud mot engangsplast. Men sier at det for folk flest virker pussig at det er så viktig å bytte ut plastskjeen som følger med yoghurtbegeret.

- Det virker som folk er veldig opptatt av hvordan skjeen er. Jeg forstår dem jo, når alt rundt er plast og det gjøres så mye for at den fordømte skjeen skal være noe annet, sier han til Nettavisen.

Selv har han en skje liggende blant annet i bilen, for å ha noe bedre å spise med om han kjøper yoghurt.

- Jeg skjønner at folk sier at det smaker trått. Skjeen henger nesten igjen på tungen, sier han.

Fikk bakoversveis på dagligvarebutikken