Gå til sidens hovedinnhold

For pen og påkledd for seriøs politikk?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når menn skal posere på bilder tar de på seg noe av de fineste de har- ofte en dress. Dress med slips til og med. Og er slipset attpåtil rødt assosieres det ofte med makt.

Menn fikser seg også på håret. Og er de virkelig nøye, sminker de seg også. Ja, selv de må av og til sminke bort fine linjer.

Ingen setter spørsmålstegn ved dette.

Men så har vi en sterk kvinne. Som attpåtil er politisk. Arbeiderkvinne.

Hun har også pynta seg. Fiksa håret og sminka seg- for å se best mulig ut. Slik som du og jeg gjerne vil når vi skal ta bilder.

Også blir det altså, igjen, ramaskrik. Av typen som kan assosieres med «om du kler deg uanstendig fortjener du å bli voldtatt».

Er du pynta får du ikke den respekten du ønsker.

HÆÆÆ??

Karoline Holmboe Høibo mener i sitt debattinnlegg at det å kle seg i nesten heldekkende grønn dress, gir henne assosiasjoner til «Fifty shades of grey», der hovedbudskapet er menn som dominerer kvinner seksuelt.

Hun må da få mene hva hun vil, men da hun blir konfrontert med at debattinnlegget leses som et forsøk på å begrense hvordan kvinner skal se ut, kle seg og te seg, sier hun at det motsatte var intensjonen.

-Intensjonen med debattinnlegget er å åpne opp for at flere kvinner, uansett utseende, har mulighet til å bli hørt på lik linje med menn, sier Høibo videre.

Som jo er akkurat det Hadia prøver på. Men kvinnepolitiet, og skal det vise seg i ettertid, en god porsjon menn, mener at å kle seg flott på et bilde ødelegger for dette. Man kan visst ikke være pen og politisk korrekt som kvinne.

Det menes at ved å pynte seg, så prøver man å skjule at det politiske budskapet ikke er sterkt nok.

Her må nok betrakterne og kritikerne gå i seg selv og spørre; hvorfor mener du dette? For det sier faktisk mer om ditt kvinnesyn enn du kanskje skjønner selv. Om du skal bli provosert av en pen kvinne som tar et flott bilde til boka si, ja da bør du gå i deg selv og spørre hva som skjer.

I tiden rundt kvinnedagen 8. mars ropes det ut i sosiale medier om at denne dagen ikke trengs lengre- likestillingen er kommet dit den skal. Vi trenger ikke slike dager.

Jeg sier vi trenger den mer enn noen gang!

Nå må vi la kvinner få kle seg som de vil- mene hva de vil og stå for hva de vil!

Å være politisk aktiv er ingen enkel sak- mange skal mene noe om det du mener, og de som ytrer seg høyest er gjerne de som står lengst unna din ideologi. Og historien viser at det er ikke enkelt å være kvinne i politikken heller. Skal vi komme oss fram her i verden må ungdommene engasjere seg. De må tørre å stå opp for sine meninger. Men saker som dette ødelegger for dem. For oss.

Men så har vi heldigvis noen skikkelige forbilder, som Hadia Tajik! Som kan vise oss kvinner (og mennene da!) at politikk virker, uansett om du har skjørt, dress eller underbukse på når du poserer på bilder.

Kommentarer til denne saken