Gå til sidens hovedinnhold

For meg virker det som at enkelte syklister tror de er hevet over veitrafikkloven, tyngdekrafta, og alle andre fysiske lover

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vil starte denne kommentaren med å si at jeg selv er syklist, og sikkert har gjort noen dumme krumspring langs veiene selv. Men når jeg sitter på sykkelsetet tenker jeg først og fremst på min egen helse, og jeg er fullt klar over at dersom jeg blir overkjørt av et kjøretøy på flere tonn, er det meg selv det går hardest utover.

Kroppen min må ta den hardeste støyen, selv om jeg hadde loven på min side. Men det er virkelig ikke alle som tenker på dette. For meg virker det som at enkelte syklister tror de er hevet over veitrafikkloven, tyngdekrafta, og alle andre fysiske lover.

Nå skjærer jeg ikke alle over én kam, for de aller fleste oppfører seg pent i trafikken. Men det er noen utskudd som burde syklet med kappe og supermanndrakt. Sist fredag tok jeg firerbussen til byen. Rett etter stoppet til Nordlandssykehuset måtte sjåføren bråbremse.

Da kom det en gulkedt trikot-trimmer i godt driv fra venstre. Han passerte fronten på bussen med noen få millimeter, og var heldig at det satt en observant sjåfør bak rattet, ellers hadde noen måttet pirke ham ut av grillen.

Når man kler på seg trikoten og skrever over den litt for dyre sykkelen sin, er man faktisk ikke unntatt de lovene som alle andre må følge. Man må stoppe på rødt, vike fra høyre, stoppe for fotgjengere, og ellers oppføre seg som et medmenneske i trafikken. Alle andre må ikke ta hensyn til at du trener deg opp til Birken eller Trondheim – Oslo, eller har en fjern drøm om å sykle Arctic Race of Norway.

Nylig leste jeg på ei Facebook-gruppe at to smågutter hadde blitt kjeftet ut av en trangkledd surpeis på Tverlandet. Guttene krysset veien på et fotgjengerfelt, men ifølge syklisten burde de ha stoppet opp for å slippe ham forbi. Tenkte du på at oppførselen din overfor disse to guttene ødela dagen deres?

Kan vi ikke bare alle være hyggelige med hverandre i trafikken? Vinke, smile, og gi tegn på en vennlig måte. Dagene til oss alle kommer til å bli så langt mye bedre da. Din også.

Kommentarer til denne saken