I den lyse hallen i Fossumkollektivet i Valnesfjord står skoene på rad og rekke, vaskebøttene står klare til bruk og duften av fersk julebakst sprer seg fra kjøkkenet.

– Dere er så flinke altså, jeg er imponert, sier avdelingsleder Christine Aarvik til ungdommene som rydder og vasker.

Ingen hvite dager

I september åpnet Fossumkollektivet i Valnesfjord og har som mål å gi ungdom mellom 16 og 30 år hjelp til å komme seg ut av rusproblemene sine.

«Kristian» (28) har vært alkoholiker siden han var 19 år og har bodd i Fossumkollektivet i ni uker.

– De siste fire-fem årene har jeg ikke hatt en eneste dag uten alkohol. Selv om jeg var i full jobb drakk jeg hver dag for å fylle de ensomme kveldene. Det tok mange år før jeg innså at jeg hadde et problem, sier han. 

Kroppen sa stopp

Men til slutt klarte ikke kroppen mer, og «Kristian» ble akuttinnlagt på sykehus.

– Jeg hadde ikke annet valg enn å slutte, og søkte derfor om hjelp.

«Kristian» har vært gjennom flere behandlinger ulike plasser i landet, men det var først da han kom til Valnesfjord at han begynte å se lyst på livet igjen.

– Selv om jeg har både fagbrev og utdanning ville jeg aldri fått et normalt liv igjen hadde det ikke vært for Fossumkollektivet. De har en helt unik måte å jobbe på, sier han.

Ny start. «Kristian» har nå vært rusfri siden 2. oktober.

– Jeg har det jævlig bra nå. Når jeg har fått orden på meg selv igjen har jeg troa på at det skal det gå bra. Jeg skal aldri røre alkohol igjen, sier han.

Viktig jobb

Også avdelingsleder Christine Aarvik er fornøyd med det nye tilbudet.

– Det er viktig å huske på at dette er et frivillig tilbud, og at de som bor her skal føle seg som hjemme selv om de er under behandling. Fossumkollektivet er svært viktig for veldig mange, og vi har blitt mottatt med åpne armer her i Valnesfjord, sier hun.