Gå til sidens hovedinnhold

For første gang i AN. Kos deg med neglebitende spenning i åtte deler: - Å kunne lansere en tv-serie av denne kvaliteten er gledelig

Se krimserien "Outlier" hos Avisa Nordland. Den nye storsatsingen på åtte episoder har premiere på tirsdag.

Kriminalserien «Outlier», som har premiere tirsdag, er i hovedsak spilt inn i Troms og Finnmark – med lokale skuespillere og med handling fra Nord-Norge. Serien er også solgt til ti land og HBO.

- Å kunne lansere en tv-serie av denne kvaliteten er gledelig av flere årsaker. For det første gir det abonnentene våre ekstra verdi i form av en helt annen type innhold, som supplement til det vi leverer av lokale nyheter hver eneste dag, sier konstituert sjefredaktør Markus Rask Jensen i Avisa Nordland.

Han understreker han mener serien vil falle i god jord etter å ha sett den selv.

- For det andre viser det at vi i Amedia har et offensivt konsern i ryggen som ikke er redd for å ta sjanser og å gå nye veier. Jeg er sikker på at dette vil falle i god jord, etter å ha sett noen smakebiter selv. Til slutt varmer det et nordnorsk hjerte at Outlier er spilt inn i Nord-Norge, med nordnorske skuespillere og aktører i sving.

Serien har premiere tirsdag. Se den her.

Handlingen

Serien starter i Kautokeino, der tenåringen Elle Jannok finner en mobiltelefon som ligger i veikanten og ringer. En stemme spør etter Sofie – så brytes forbindelsen. Noen dager senere, i en bygd noen timer unna, finner politiet det avkledde liket av nitten år gamle Sofie på en campingplass.

Kriminalpsykologen Maja Angell forsker på seriedrapsmenn i London, da hun får høre om drapssaken i hjemtraktene. Hun trosser alle råd og reiser hjem med en beskjed til det lokale politiet: Dere har siktet feil mann for drapet.

Maja møter sterk motstand fra politiet som mener de har løst saken på rekordtid. Men tvilen begynner å melde seg. Sakte, men sikkert involveres Maja Angell i etterforskningen. Snart viser det seg at hun har rett, og jakten på en seriemorder begynner.

Undres og overraskes

På rollelisten står kjente Tromsø-navn som Stein Bjørn og Erik Smith-Meyer. Sistnevnte er også kjent som Kulturhus-sjef i Tromsø, men i serien tar han på seg skuespillerhatten i rollen som etterforsker Maja Angells far.

– De har et godt forhold, men det har vært fraværende over tid. Hun har utdannet seg i London, og lært serieovergriperens tankesett, men han sitter hjemme og tar vare på bygda si. Han er tidligere journalist, nå pensjonist, og hjelper henne etter beste evne, med det lille han kan bidra med, sier Smith-Meyer til Nordlys.

Han liker prosjektet til Shuuto-produsent Arne Berggren, og mener han lykkes i å lage en serie som formidler nordnorsk egenart.

– Den tar vår egenart på alvor. Det har en tendens til å bli litt «over the top» når man skal lage noe fra Nord-Norge, men her er det så dempet som det faktisk er. Det fremstår tilsynelatende uskyldig, men under ligger det heftige saker. Man både undres og overraskes.

Ideen ble unnfanget i Tromsø der først ansvarlig Nordlys-redaktør Helge Nitteberg og senere nåværende konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl, ga deres uforbeholdne støtte til planene. Det forteller produsent Arne Berggren til Nordlys.

- Dette er med på å revolusjonere måten vi både produserer og distribuerer TV i Norge. Man får en fantastisk tilgang på seere, både regionalt og lokalt og dessuten er måten vi gjør det på svært kostnadseffektivt. Når vi går inn i en bolig og filmer, rører vi ikke på en kopp. Alt skal være autentisk, sier Berggren, som sammen med crewet har trålet Målselv på kryss og tvers - og Kautokeino - for å spille inn Outlier.

Filmcamp er basen, som den var på den forrige produksjonen Elven. FilmCamp blir igjen basen når de nå er igang med nok en produksjon lagt til nord.

Outlier er allerede solgt til 10 land, herunder store TV-land som USA, England, Frankrike og Tyskland.

Fin sommerjobb

Smith-Meyer har selv filmet i ferien fra jobben som kulturhussjef. Det ble en fin sommerjobb, i en produksjon med det beste landsdelen har by på av natur, og et par millioner mygg som selskap.

– Det var kjempetrivelig! Det er veldig bra det Shuuto holder på med, de jobber kreativt med en episode, og basert på det utvikler man karakterene og handlingen. Man åpner for nye tanker og hendelser, forklarer Smith-Meyer.

Hva er det folk har å se frem til her?

– Det er ikke en actionkrim, men det er sakte, spennende og mystisk. Alt kan skje, men det skjer ikke veldig fort.

Om far og datter kommer hverandre nærmere, overlater han til serien å gi svar på. Det samme gjelder oppklaringen av drapet – og om datteren finner en alternativ drapsmann.

Gjennom et samarbeid med produksjonsselskapet Shuuto får Avisa Nordlands abonnenter, og abonnentene i landets over 80 Amedia-aviser, tilgang til alle åtte episoder. Premiere er tirsdag 1. desember. Serien er solgt til HBO.

  • Skuespillere: Hanne Mathisen Haga, Eila Ballovara Varsi, Stein Bjørn, Erik Smith Meyer, Marius Lien m.fl.
  • Manus og regi: Kristine Berg, Arne Berggren
  • Spilt inn: 2020
  • Ansvarlige produsenter: Kristine Berg, Arne Berggren, Shuuto
  • Aldersgrense: 12+

Kommentarer til denne saken