Gå til sidens hovedinnhold

For folk flest?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

“Håper folk slutter å gi bidrag til deres opprettholdelse av flyktningruter”.

Denne kommentaren fant jeg under en video om redningsaksjoner i Middelhavet på Leger Uten Grensers Facebook-side. Stort sett scroller jeg bare forbi disse kommentarene med et skuldertrekk og et sukk. Er det vits i å gå inn i en debatt med noen som åpenbart ikke tror på forskning? Premisset for slike kommentarer har blitt grundig tilbakevist i flere forskningsrapporter de siste månedene: redningsbåter i Middelhavet bidrar IKKE til at flere flyktninger setter ut på den livsfarlige sjøveien.

Denne gangen klarte jeg imidlertid ikke å scrolle hjerneløst forbi den hjerneløse kommentaren, for den var ikke skrevet av en enkeltperson som ikke har satt seg skikkelig inn i saken, men av Nordland Frp!

At Frp sliter med både kommunikasjon i sosiale medier - har dere allerede glemt “klimahysteri”-fadesen deres? - og skamløst fyrer opp menneskers frykt og uvitenhet med populistiske utsagn er ikke veldig overraskende. Det som er overraskende er at dere aktivt oppsøker en nødhjelpsorganisasjons Facebook-side for å komme med oppfordringer om å ikke støtte arbeidet. Det er ekstra betenklig med tanke på Leger Uten Grenser ikke mottar en eneste krone i statsstøtte, og at private givere er deres viktigste inntektskilde. Operasjonen i Middelhavet utgjør også bare en bitteliten del av arbeidet til en organisasjon som jobber i over seksti land, og en slik oppfordring vil ramme ebola-pasienter i Kongo, naturkatastrofeofre på Haiti, og rohingyaflyktninger i Bangladesh.
Ser dere virkelig på det som en oppgave for et seriøst politisk parti?

Vær så snill, ikke svar meg med at “Norge ikke kan ta i mot alle”. Ja, Ocean Viking seiler under norsk flagg. Det betyr ikke at dette handler om norsk innvandringspolitikk. Det handler om humanitært arbeid. Om å redde mennesker som hadde druknet hvis båten ikke var der. Om å sette dem i land i en trygg havn. Der stopper også ansvaret. Etter det er det et felles europeisk ansvar å sikre at disse menneskene får behandlet asylsøknadene sine. Noen kommer til å få opphold, noen kommer til å få avslag.

Frp snakker mye om norske verdier og at disse må vernes, men fylkeslaget har kanskje glemt sine nordnorske verdier? Øksnes kommune har ikke glemt disse verdiene, slik lød et enstemmig vedtak i kommunestyret før sommeren:

“Øksnes kommune er en fiskerikommune. Når noen er i nød på havet skal de reddes - alle andre hensyn kommer i andre rekke”.

Øksnes Frp hadde for øvrig en representat i det kommunestyret, så det virker ikke som at Nordland Frps Facebook-konto burde være talerøret for hele fylkeslaget.

Jeg tror jeg endelig har skjønt hva dere mener med “For folk flest”, og jeg vet ikke om jeg liker det. Heldigvis ser det ut til at dere er partiet “For stadig færre”. Leger Uten Grenser velger ikke en side i politikken, og i fjor behandlet de over ti millioner pasienter. De er for absolutt alle.

Kommentarer til denne saken