Gå til sidens hovedinnhold

Folk strømmer til Eirik (27) sitt nye selskap: – Jeg har jobbet med dette i mange år

Med spektakulær natur i nabolaget manglet det et tilbud for guidetjeneste. Da tok like gjerne Eirik Schøning saken i egne hender. Nå er sommeren snart fullbooket.

For abonnenter

Det er ingen hemmelighet at Salten byr på praktfulle turmuligheter. Men det er ikke alle områder det er like enkelt å ta seg til, hvor det kreves ekstra kompetanse og utstyr. Det er den muligheten Schøning nå vil benytte seg av.

– Ideen er i utgangspunktet ikke ny, for jeg har jobbet med dette i mange år allerede. Men i Steigen mangler det en aktør som tilbyr utelukkende denne typen tjeneste, sier han.

Han har i flere år guidet en rekke turister til toppen av Stetind og andre fjellområder. Nå oppretter han aksjeselskapet Steigen Mountain Guides, hvor han skal ha et tett samarbeid med Naustholmen Adventure Island og Randi Skaug.

– Det handler om å ta med folk ut på turer som man ikke har like stor mulighet til å gjøre alene. Det er klatreturer som er fokuset mitt, men jeg legger også opp til kursing og ønsker å gi folk tilrettelagte naturopplevelser.

God pågang

Foreløpig drifter han selskapet hjemmefra og med utgangspunkt i lokalene til Naustholmen, men han håper på sikt å ansette folk og utvikle selskapet.

Målgruppen er i utgangspunktet nordmenn.

– Og gjerne lokale! Det er veldig fint å kunne gi noe tilbake til folk som er fra området.

Så langt er pågangen og interessen god. Sommeren er ikke fullbooket enda, men det nærmer seg.

– Det begynner å dra seg til og det kommer til å bli en hektisk sommer. Det er ikke mange ledige dager, så hvis folk er gira på en slik tur må de starte planleggingen fort.

– Er det noen turer som skiller seg ut som mer populære enn andre?

– Nordskottraversen er ganske populær. Det er en fin introduksjonstur i tau i en helt fantastisk fin natur, sier han.

Nordskottraversen omtales som Nord-Norges svar på Besseggen med storslagen natur på begge sider av fjellryggen i Steigen.

Sikkerheten først

Men i stupbratte fjellsider hvor man kun er sikret med et tau, melder kanskje skepsisen seg hos mange. Schøning kan imidlertid forsikre om at han setter sikkerheten først. Han er heller ingen fersking ute i naturen.

– Jeg startet selvsagt i barndommen med å være mye ute på tur med foreldrene mine. Men i 2016 bestemte jeg meg for å ta en bachelor i friluftsliv ved Høgskulen i Volda. Deretter har jeg vært på en rekke kurs slik at alt av nødvendig sertifisering er på plass. Guidemodellen i Norge er bygget opp på kurs, sier han.

– Så her skal ikke folk føle seg utrygge?

– Ting er på stell i forhold til standarder som er satt av større forbund. Det skal ikke være noe cowboy-opplegg, forsikrer han.

Selv har han vært på tur i Himalaya og Antarktis.

– Jeg har gjort meg mange erfaringer opp gjennom årene og føler meg ganske skikket til å gå i gang med dette.

Schønings livsstil drar meg seg mange fordeler, blant annet en god helse.

– Jeg slipper å legge inn ekstra trening, for formen kommer av seg selv, smiler han.

Kommentarer til denne saken