Gå til sidens hovedinnhold

Folk i Nord-Norge er dårlige ambassadører for landsdelen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vil hevde at folk i Nord-Norge er dårlige ambassadører for landsdelen. Det er utrolig at vi bare ser det negative, bøyer nakken og konkurrerer om å være mest mulig begredelig. Det er ikke å undres over at ungdommen søker seg sydover når de fra barnsben av blir anmodet om å komme seg av gårde. Skal de unge bli i landsdelen og andre komme hit må vi begynne å få fram mulighetene. Litt stolthet og patriotisme må til.

Nå har et utvalg lagt fram sin innstilling som peker på nye støttetiltak til landsdelen. Selvfølgelig skal vi ta imot med takk alt vi får av særordninger, vel og bra det, men det viktigste er å opprettholde gode flyforbindelser, gode og sikre veier, fergeforbindelser og hurtigbåtruter til forsvarlige priser. Og bredbånd til alle selvsagt. Men kanskje vi trenger litt selvmedisinering først og fremst.

Når noe ikke går vår vei påkaller vi myndighetene og konkurrerer om å rope høyest. Det skal ikke underslås at alle reformene som er gjennomført under høyreregjeringen har bidratt til distriktsnedbygging. Men vi bør ikke overse særordninger vi har, den viktigste kanskje den lavere arbeidsgiveravgift. I Bodø er satsen litt i overkant av halvparten av hva den er i Oslo. For arbeidsintensive virksomheter er det en betydelig fordel. For It-bransjen for eksempel burde det være et stort konkurransefortrinn. Lønnsnivået ligger vel også litt lavere generelt enn i Oslo-gryta.

Dersom du er villig til å bo litt utenfor byene i Nord-Norge kan du skaffe deg en enebolig med stor tomt for det samme som en leilighet i hovedstaden på 35 kvadratmeter. På kjøpet får du rikelig tilgang på frisk luft, naturherligheter utenfor stuedøra og gode oppvekstkår for barna. Tvinges du til å jobbe sørpå kan du pendle. Det bør tilrettelegges for turnusordninger som gjør det lett å bo andre steder enn på arbeidsstedet slik som i oljebransjen. Digitaliseringen har minsket avstandene. Utnyttes det optimalt ?

Vi er jo flinke til å ansette folk til toppjobbene i landsdelen som har bostedsadresse Oslo. Da kan vi vel bare snu på det, bo i Nord-Norge og pendle sørover.

De unge som ser mulighetene i Nord-Norge blir framtidens vinnere tror jeg.

Kommentarer til denne saken