Gå til sidens hovedinnhold

Flyktningpolitikk og politisk anstendighet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Internasjonal solidaritet er en av bærebjelkene i det politiske grunnlaget til Rødt. Det må også komme til uttrykk i et kommune- og fylkestingsvalg. Hjelpeorganisasjonene Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée har i lengre tid drevet redningsarbeid i Middelhavet, hvor flyktninger har blitt plukket opp fra havsnød i overfylte og synkende gummibåter. Lenge ble skipet «Ocean Viking» nektet landgang i de europeiske havnene, på tross av oppfordring fra FNs høykommissær for flyktninger.

Vi vil minne om at en av årsakene til at verdenssamfunnet gikk sammen om å lage FNs flyktningkonvensjon var en hendelse i 1939 da et skip med 900 europeiske flyktninger, mange av dem jøder, ble nektet landgang i USA og Canada. Skipet, MS St. Louis, ble sendt tilbake til Europa og 254 av passasjerene ble drept i nazistenes konsentrasjonsleirer Auschwitz og Buchenwald.

I dag er det altså båtflyktningene som blir plukket opp i Middelhavet som risikerer å bli drept i interneringsleire når de sendes tilbake til krigskaoset i Libya som Norge har bidratt til gjennom bombingen i 2011. Senest 2. juli i år ble 44 flyktninger drept under et angrep mot en libysk interneringsleir. Flere dør av underernæring og sykdom i de overfylte og grusomme leirene, og andre tas som slaver etter at organisert slaveri ble gjeninnført i Libya som følge av NATO-krigen i 2011.

Mange har reagert på Sylvi Listhaugs utspill på Facebook med avsky og sinne. Det samme med justisminister Jøran Kallmyrs advarsel mot å redde båtflyktninger. Utspillet og uttalelsene er et fullstendig moralsk havari. FNs høykommisær for flyktninger fastslo senest i fjor at det å redde skipbrudne ikke er noe man kan velge å gjøre eller ikke. Å hjelpe medmennesker i havsnød er en grunnleggende humanitær plikt, og har vært det så lenge folk har seilt på havet. At Norges justisminister mener at denne plikten kan overses av såkalt «innvandringsregulerende hensyn» er helt hårreisende.

Norge må sammen med andre europeiske land gå sammen om å ta imot disse flyktningene. Flyktningkonvensjonen og havretten må ivaretas slik at de ikke blir sendt tilbake til interneringsleire, tortur og slaveri i det ødelagte Libya.

Kommentarer til denne saken