Fersk rapport om flyplass: – Passasjerer gikk under vinge og gjennom propellområdet

En fersk rapport fra Luftfartstilsynet om forrholdene på Stokmarknes lufthavn viser en rekke uvanlige avvik. Bildet er bare et illustrasjonsbilde.

En fersk rapport fra Luftfartstilsynet om forrholdene på Stokmarknes lufthavn viser en rekke uvanlige avvik. Bildet er bare et illustrasjonsbilde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Luftfartstilsynet har skrevet rapport etter et innsyn ved Stokmarknes lufthavn, Skagen. Den viste overraskende forhold.

DEL

– Det ble observert at flere passasjerer, ved flere anledninger, gikk på innersiden av oppsatte kjegler, det vil si under vinge og gjennom propellområdet på oppstilt fly, står det i rapporten til Luftfartstilsynet, skriver avisa VOL.

Det var i fjor høst, mellom 15.-16. oktober, at tilsynet ble gjennomført på flyplassen. Luftfartstilsynet fant til sammen fem forhold med samme grad av alvorlighet, skriver avisa. Flere av disse forholdene blir karekeristert med nivå to, som betyr at det er snakk om avvik som kan true flysikkerheten.

True flysikkerheten

Ett av avvikene handlet om at flyplassen ikke hadde foretatt prøvetanking eller sikteprøver av strøsanden som ble brukt. Et annet avvik handlet om at det var et skilt som ikke hadde blitt montert på de premissene som Luftfartstilsynet mente var korrekt.

Skagen kunne heller ikke dokumentere evaluering fra en avholdt kriseøvelse i 2016, og Luftfartstilsynet mener at dette kan true flysikkerheten på flyplassen.

– Svært fornøyd

Flyplassjefen på Skagen, Trond Holten, forteller til VOL at han er fornøyd med at det ikke ble gjort noen alvorlige funn.

– Det ble avdekket fem funn som resulterte i fem avvik. Det ble ikke funnet noen alvorlige funn. Jeg er svært fornøyd med resultatet av revisjonen, sier flyplassjef Trond Holten i en kommentar til avisa, og tilføyer:

– Ledsaging av passasjerer til og fra fly er flyselskapet sitt ansvar. Ledsagning skal sikre at alle reisende går godt utenom propell og vingområde. På Skagen er det Widerøe Groundhandling (WGH) som gjennomfører dette på vegne av flyselskapet. I løpet av revisjonsdagene observerte Luftfartstilsynet gjennomføringen av blant annet ledsaging av passasjerer. Ved noen flyankomster/avganger ble ikke dette funnet tilfredsstillende. I samarbeid med WGH er det fokus på at dette nå gjennomføres tilfredsstillende på alle flyanløp, sier flyplassjef Trond Holde til VOL.

Artikkeltags