(Avisa Nordland presiserer: Denne saken ble publisert fredag kveld. Lørdag morgen kom beskjeden om at det er gjort funn av fire omkomne.)

Klokken 18:26 fredag kveld ble et amerikansk militært luftfartøy meldt savnet like sør for Bodø.

– Det ble satt inn et redningshelikopter og et Orion i søket, opplyser pressevakt Jan Eskil Severinsen.

Klokken 21.17 ble det gjort et funn i Gråtådalen i Beiarn etter at det ble fanget opp signaler fra en nødpeilesender.

Klokken 21.56 var personell på tur inn i området.

– Det er dårlige værforhold som er ventet å bli verre, sier Severinsen.

Avisa Nordland var hos Hovedredningssentralen. Det var hektisk aktivitet på stedet og beskjeder ble gitt over høytaleranlegget. Forsvaret var også på plass.

Gjort funn

Bent Are Eilertsen, stabssjef i Nordland politidistrikt kunne tidligere bekrefte ulykken. De hadde på det tidspunktet personell på vei inn i området.

– Klokken 21.15 gjorde Sea King funn av et krasjet Osprey i Beiarn. Det ble ikke oppdaget aktivitet fra personell, og det var ikke mulig å oppnå kontakt med noen i Ospreyen fra lufta, sier Eilertsen.

Han forklarer at vær- og vindforhold gjøre hele operasjonen utfordrende.

– Vi har gjort klart bakkepersonell som skal ta seg inn med snøscooter. Vi må ta hensyn til det krevende været, men vær- og lysforhold er mot oss for øyeblikket, sier Eilertsen.

– Fram til vi har kommet fram til fartøyet, kjører vi dette som en leteaksjon inntil vi har fått sjekket det nærmere, sier Eilertsen.

Like før klokken halv to natt til lørdag sier stabssjefen til VG at mannskapet i flyet trolig er omkommet.

– Vi ser ingen tegn til liv verken i eller rundt flyet.

Mye personell

Stabssjefen i Nordland politidistrikt forklarer at den nåværende operasjonen pågår sammen med FOH og HRS.

– Vi er på stedet i Beiarn, men hvor fort vi klarer å få mannskapet inn er usikkert, men det blir gjort så fort som mulig, sier Benn Are Eilertsen.

– Vi har egne mannskaper, vi har hunder, vi har støtte fra brann, ambulanse, sivilforsvaret, norsk forskehjelp og røde kors. Utkalling av mannskap ble nedskalert noe, da funnet ble gjort. Vi har også varslet havarikommisjonen, sier Eilertsen.

Avisa Nordland har fredag kveld vært i kontakt med kommunedirektør i Beiarn, Ole Petter Nybakk. Han har ikke villet kommentere hendelsen.

Stor øvelse

En Osprey er en blanding av et fly og et helikopter. Fire slike fartøyer er stasjonert i Bodø under øvelsen Cold Responce 2022.

Siden 2007 har flytypen vært involvert i 28 ulykker av ulik alvorlighetsgrad, ifølge The Aviation Safety Network, skriver VG.

Cold Response gjennomføres annethvert år, og er en militærøvelse hvor Norge inviterer Nato-allierte og partnernasjoner til å delta.

16. februar hadde 28 nasjoner og totalt 35.000 soldater meldt seg på, og styrkene skal trene i store områder både til sjøs, i luften og på land.

Øvelsene pågår stort sett i området rundt Rena, Elverum, Flisa, Sessvollmoen og Jørstadmoen. I Nord-Norge er det mest aktivitet mellom Nordkjosbotn og Narvik, både langs E6 og kysten, i tillegg til Bodø og Porsangermoen.

Fakta om V-22 Osprey

  • Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge.
  • Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.
  • Flyene av denne typen er stasjonert i Bodø under Nato-øvelsen «Cold Response» og benyttes av US Marines.
  • V-22 Osprey-utgavene til US Marines brukes hovedsakelig til transport av tropper og utstyr, og brukes operativt i en rekke ulike terreng og landskap.
  • Luftfartøyet fløy første gang i 1989 og gikk inn i aktiv tjeneste for det amerikanske militæret rett etter årtusenskiftet.