Terningkast 5: Animert statusjag

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det er ikke alltid at rik er lik lykkelig. Man kan tvert imot bli grusom.

DEL

De som har lest Erlend Loes Kurt-bøker trenger ikke å være redd for å få sine egne forestillinger smadret av at gjengen nå kommer på film. Qvisten Animasjon og regissør Rasmus Sivertsen har sørget for å gjenskape figurene sånn at de stemmer med boktegningene av Kurt & Co.

Manuset til "Kurt blir grusom" er basert på to av Kurt-bøkene, der vi følger Kurt trivelig truckfører til han blir grusom – på grunn av mye penger.

Kurt har en fin truck som han er fryktelig stolt av, og som han kjører barna til henholdsvis barnehage og skole med hver dag. I tillegg til trucken har Kurt en kone som han er veldig glad i. Hun er arkitekt og heter Anne-Lise. De har tre barn. Tykke Helena er eldst og satanist. Bruse-Kurt er ultra konservativ og vil inn i Høyre. Familiens yngste heter Bud og har veldig grov stemme.

Den snåle familien lever sitt enkle hverdagsliv, helt til Dr.. Petter flytter inn i nabolaget. Dr. Petter har mange penger og mener selv han er mye viktigere enn en truckfører. Selvtilliten til Kurt får seg en ordentlig knekk når hele familien faller for Dr.. Petter.

Kurt bestemmer seg for å bli viktig. Sammen med vesle Bud drar han ut for å jage status. Det blir litt av en tur...

"Kurt blir grusom" har et flott visuelt uttrykk. Enkle omgivelser blottet for glitter og stas. Figurene får oss til å dra på smilebåndet; fra den storbarmede statsminister som minner om en viss annen tidligere statsminister – til dommeren som lett kan bringe assosiasjoner til kjendisadvokat Staff.

Men ikke minst er det stemmesettingen som gjør dette til en film man bare må kose seg gjennom. Atle Antonsens røst passer perfekt til Kurt, Aksel Hennie er søt som lille Bud, og Pernille Sørensen og Kristin Skogheim hamler opp med et vell av kvinnelige røster. Og replikkene er både slagferdige og komiske innimellom.

Dette er nok et bidrag til rekken av gode norske filmer i 2008.

Artikkeltags