Gå til sidens hovedinnhold

FHI-topp tror alt er normalt i august, men regjeringen vil ikke gi garantiene som sikrer Parkenfestivalen

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lyset i enden av tunellen, den siste kneika; det har ikke manglet på mefaforer i beskrivelsen av innspurten i vår kamp mot koronaviruset.

Og i dag begynner den. Fra midnatt torsdag gjennomfører regjeringen andre trinn i sin storstilte gjenåpningsplan for Norge. Det betyr blant annet at vi igjen kan reise innenlands, utestedene kan servere alkohol til midnatt og flere av oss kan samles, både privat og til ulike arrangementer.

Dette steget er også viktig fordi vi med det på mange måter forlater nasjonalstaten som det primære tiltaksnivået.

Siden Norge stengte ned for første gang 12. mars i fjor har nesten alle regler og tilrådinger vært basert på utviklingen i nasjonale smittetall.

At store deler av landet knapt hadde smitte påvirket for eksempel ikke tiltaksnivået. Ja, da mange kommuner innførte egne karanteneregler - såkalt «søringkarantene» - for å holde reisende fra de mest smittefarlige områdene ute, gikk regjeringen mot dette.

Det var viktig å ha de samme regler over hele landet.

Fra nå av benytter man på mange måter motsatt prinsipp. Skulle vi få lokale smitteutbrudd vil det ikke påvirke den nasjonale gjenåpningsplanen. I stedet innføres det lokale nedstengninger der det er nødvendig.

Forutsatt at det nasjonale smittenivået fortsatt holder seg under et visst nivå.

Årsaken til at det kan skje er at man i dag har en helt annen kontroll med smitten.

Delvis skyldes det at stadig flere av oss etter hvert blir vaksinerte. Delvis skyldes det at vi går inn i en tid på året der smittespredningen faller av seg selv.

Vi så det samme i fjor, da vi helt uten vaksiner fikk de daglige smittetallene ned til under 20 på landsbasis gjennom hele sommeren.

Til tross for enkeltstående utbrudd, som i Hammerfest og Saltdal tyder derfor det aller meste på at vi om tre uker også kan gjennomføre trinn tre i gjenåpningsplanen. For deretter å gjenåpne samfunnet nesten helt en gang i august.

Dette avhenger av flere faktorer, så utfallet er ikke gitt. En av dem er at vi ikke tar helt av i feiringa framover, men det viktigste på kort sikt er antakelig tilgang på nok vaksinedoser. Dette er blitt komplisert av at vi har valgt bort hele to vaksinetyper, og det kan utsette den fulle gjenåpningen noe.

Det kan føre til at for få er fullvaksinerte til at vi når flokkimmunitet før høsten kommer med dens økte fare for smitte.

Skulle vi samtidig få nye mutasjoner inn i landet som vaksinene ikke takler like godt som dagens, kan vi gå en ny oppblomstring. Men dette er faktisk lite sannsynlig.

Overlege Preben Aavitsland i FHI er for eksempel overbevist om at pandemien vil være over for godt i august. Aavitsland er også kommuneoverlege i Arendal og til arrangørene av Arendalsuka sier han at han tror tror situasjonen vil være som i gode, gamle dager, nesten helt uten restriksjoner på hvor mange som kan møtes i gatene og på offentlige plasser.

Arendalsuka åpner 16. august. Fire dager senere skal Parkenfestivalen i Bodø etter planen åpne. Det burde være godt nytt for musikkhungrige bodøværinger, men alt tyder dessverre på at festivalen blir avlyst i år også.

Årsaken er at regjeringen har nektet å gi garantier mot de store økonomiske tapene Parken vil lide dersom Aavitslands optimisme er overdreven, og vi likevel må stenge ned igjen.

Aavitsland sier da også til VG at den positive tonen er del av en bevisst strategi. Vi har den siste uken valgt å vise optimisme i lys av erfaringene fra Israel, sier han. Vaksinene er svært effektive, og oppslutningen i Norge er over all forventning.

Aavitsland har også sin egen metafor for perioden vi nå er på vei inn i: Vi er på oppløpssiden nå og trenger at alle tar ut de siste kreftene frem mot målstreken der fremme i august.

Bare så synd at vi på andre siden av denne målstreken ikke kan belønnes med en fantastisk festival.

Om da ikke regjeringen tar til fornuften og gir oss noe å strekke oss etter på vår vei mot toppen av kneika.

Kommentarer til denne saken