Gå til sidens hovedinnhold

FHI med sterk advarsel - ber hele samfunnet forberede seg

Artikkelen er over 1 år gammel

Samfunnet må forberede seg på å bekjempe lokale utbrudd utover høsten, ifølge FHI. Helseministeren ber folk støtte hverandre under pandemien.

(Nettavisen): I sin siste risikorapport ber Folkehelseinstittutet den norske befolkningen om å ikke hvile på laurbærene, fordi koronapandemien er langt ifra over.

De drar frem to hovedpunkter i den ferske risikorapporten:

* Det er høy risiko for oppblussing av smitte lokalt. Hele samfunnet må forberede seg på lokale utbrudd utover høsten.

* Det er moderat risiko for at lokale utbrudd skal utvikle seg til regional smittespredning og en ny nasjonal smittebølge.

Les også: Bent Høie: - Jeg skulle ønske jeg kunne si at det snart er over

- Kan komme ut av kontroll

FHI opplyser at massesmittehendelser er det som driver pandemien fremover, og de frykter at flere slike hendelser kan få store konsekvenser.

- Flere massesmittehendelser etter hverandre kan bringe epidemien ut av kontroll. Forebygging av slike hendelser vil derfor ha stor innvirkning på epidemien, står det å lese i risikorapporten, ifølge en pressemelding.

- Faren for skjult spredning og massesmittehendelser gjør risikovurderingene usikre. Dersom unge voksne smittes i sosiale sammenhenger, kan det utvikle seg store utbrudd, står det videre.

Liten andel

Ifølge FHI er det kun en liten andel personer som holder «liv» i viruset.

- Det kan være at 80 prosent av smittespredningen skjer fra bare 10 – 20 prosent av de smittede, i mange tilfeller som del av massesmittehendelser, skriver de.

De roser imidlertid kommunens arbeid, og hevder at mange kommuner har gjort en kjempejobb.

- Mange kommuner har vist at lokale utbrudd kan slås ned i løpet av få uker, står det i risikorapporten.

FHI opplyser at R-tallet (reproduksjonstallet) «ligger og vipper» over og like under 1, altså at hver pasient i gjennomsnitt smitter én annen.

I rapporten tar FHI blant annet til orde for utprøving av hurtigtester og en mer omfattende smittesporing enn det som er gjort så langt.

Tabell: Slik er smittetrykket i Europa fredag 9. oktober

Tok om psykisk helse

På pressekonferansen om koronasituasjonen fredag ble psykisk helse under pandemien et tema og helseministeren ba folk støtte hverandre:

- Vær oppmerksom, spør mer. Det er viktig i en tid der mange føler på stress og angst og mange lengter tilbake til hverdagen, innledet helseminister Bent Høie og minnet om verdensdagen for psykisk helse.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at det snart er over, men det kan jeg ikke. I dag meldes det om 200 nye smittede. Vi må leve med smitte, smitteråd og uforutsigbarhet. Derfor må vi gjøre det så levelig vi kan for hverandre, sa Høie videre.

Besøk på institusjoner

Helseminister Bjørn Guldvog tok opp situasjonen for beboere på institusjoner under pandemien:

- Mange eldre mennesker og mennesker med kroniske lidelser rammes hardt både av pandemien og av tiltakene, sa Guldvog. Han fortalte om beboere på institusjoner som nektes å få besøk under pandemien.

Selv om kommunene gjør det i beste mening og det er viktig å hindre smitten i å komme inn på institusjonene, sier Guldvog at det skal legges til rette for besøk.

- De som bor på institusjoner har behov for besøk og sosial kontakt. Det er ikke vanskelig å forstå at det er vondt ikke å få besøk av sine nærmeste. Beboerne har rett til å få besøk. Det er en krevende balansegang, sa Guldvog.

23 koronapasienter på sykehus

Fredag var det 23 koronapasienter på norske sykehus, én av dem på intensivavdeling, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Snittet denne uka er 24 pasienter.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.