Gå til sidens hovedinnhold

FHI bekrefter virusmutasjon i Rana

(Rana Blad:) Rana kommune har bedt FHI om å gjøre en analyse av virusprøver fra Rana. Bakgrunnen for dette er at personer som har testet positivt har hatt kort inkubasjonstid og at viruset oppleves å smitte til personer som ikke oppfyller nærkontaktkriterier.

Kommunen har nå fått svar på prøvene.

- Undersøkelsene viser at hovedandelen av analyserte virus fra Rana har samme mutasjon som ble funnet ved «Lille London»-utbruddet i Trondheim. Viruset skyldes ny import fra utlandet og stammer ikke fra Trondheims-utbruddet, opplyser kommunikasjonssjef i kommunen, Connie Slettan Olsen.

Trondheim kommune rapporterte i forbindelse med sitt utbrudd i oktober at viruset oppførte seg annerledes enn forventet med kort inkubasjonstid og økt smittsomhet.

140 har testet positivt

I perioden 28. oktober til 10. desember har 140 personer testet positivt for koronavirus i Rana. Analysene fra FHI viser at det har vært minst to ulike virusstammer i forbindelse med utbruddet i Rana.

I tillegg har vi hatt en smitteklynge med utenlandske arbeidere som ikke har sammenheng med det lokale utbruddet. Det er ikke analysert virus fra denne smitteklyngen.

- Utbruddet består altså egentlig av minst tre utbrudd som har oppstått og pågått omtrent på samme tid. 90 prosent av de smittede vurderes å ha blitt smittet av koronavirus med samme mutasjon som ble funnet ved «Lille London»-utbruddet i Trondheim.

Testing, isolasjon, smitteoppsporing og karantenesetting (TISK) vil fortsette som før, og analysen fra FHI medfører ingen endringer i hvordan kommunen vil håndtere det lokale utbruddet i fortsettelsen.


Kommentarer til denne saken