Den fem uker lange sommerfestivalen «Fra jonsok til olsok» (FJTO) pågår for fullt langs Kulturveien i gamle Skjerstad kommune. Grend etter grend har hatt sine konserter, foredrag, familiedager og historiske vandringer. Til helgen er turen kommet til Misvær, og her får publikum servert selve essensen av hva området har å by på.

Fredag arrangers kurs i sceneopptreden for barn og unge som er bosatt langs hele Kulturveien, fra Saltstraumen i nord til Beiarn i sør. Sammen med kursholder Viktoria Rasch Olsen vil kursdeltakerne gjøres seg klare for «Åpen Kulturveiscene» på torvet i Misvær sentrum. Publikum vil få gleden av å se unge talenter framføre alt fra sang til dans på FJTOs scene. Det blir også mat fra Salten Aqua, gratis SUP-kurs og quiz.

Lørdag 24. juli fortsetter festivalen med arrangement for barn og unge. På formiddagen vil det bli kreativt verksted basert på gjenbruks- og naturmateriell, sanse- og opplevelsessti i Skjellbrekka, utsmykking og utstilling i naturen. Senere på dagen kan man booke gratis bord til Barnas byttemarked.

– Vi gleder oss masse til å se resultatet av de unges kreative arbeid disse dagene, forteller Grete Høgset, FJTOs ansvarlige for barn og unges aktiviteter i en pressemelding.

– Alt er gratis å være med på, og man trenger ingen forkunnskaper.

Tar korona-hensyn

For mange vil det store høydepunktet under festivalen komme lørdag kveld.

– Det er med enorm stolthet vi kan ønske velkommen til utekonsert ved Misvær Samfunnshus lørdag, forteller styremedlem Kristian Krokslett.

– Blant bandene vi har med oss denne kvelden er ingen ringere enn selveste Misvær Ska-forening, ett av bygdas store musikalske flaggskip!

Eksotiske Misvær Ska-forening har lagd stor fest og stemning på en rekke festivaler og konsertsteder over 20 år, og FJTO lover genuin dansefaktor på musikkfesten utenfor samfunnshuset denne kvelden

– I tillegg til ska-foreninga har vi også med oss duoen Hans & Grete som spiller et gjenkjennbart repertoar i drivende happy-go-lucky-stil, forteller Krokslett.

– Kveldens tredje band er OBQ Groove Experience fra Saltdal, som spiller funk av ypperste kvalitet, så om det ikke rykker i dansefoten denne kvelden er det ikke bandene det er noe galt med, sier han.

Sommerfestivalen Fra jonsok til olsok forsikrer at alle arrangement er i henhold til gjeldende covid-19-restriksjoner, og tar derfor opp påmeldinger til konserten ved samfunnshuset. Billetter selges i døra, men det oppfordres til å melde seg for reservasjon av billett.

Avslutningskonsert i Skjerstad kirke

Sommerfestivalen startet i Misvær på jonsokdagen 24. juni og vil avsluttes på olsokdagen. Den 29. juli blir det avslutningskonsert i Skjerstad kirke.

– Anne Nymo Trulsen, kjent fra Hekla Stålstrenga vil være én av artistene man får oppleve på denne konserten, og vi gleder oss stort til å høre hennes musikk i kirka denne kvelden, forteller bookingansvarlig Gunnar Høgseth.

Men Trulsen er ikke den eneste artisten denne kvelden. FJTO har også med seg Bjørn Andor Drage, Kristian Krokslett og Gro Bergrabb. Sistnevnte er som kjent også NMFU-direktør, og vil overta en symbolsk stafettpinne fra festivallillebror til festivalstorebror.

-Vi har også i år en debutant med oss på avslutningskonserten. KulturveiKollektivet er et nystartet ensemble bestående av et knippe sangglade karer med tilknytning til Kulturveien. De vil framføre noen nummer alene og i samspill med de andre musikerne, forteller Høgseth entusiastisk.