Gå til sidens hovedinnhold

Fergefadesen på Helgeland er en skandale!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ønsker å lufte mine tanker ang. fergekaoset som foregår nå i Boreal, det ligger altså 5 ferger i havna i Sandnessjøen, derav 2 er Torghatten Nord sine, 3 er Boreal sine, og alle har tekniske feil. Derfor har nå Boreal leid inn «Ramtind» fra TTS, ei ferge som verken oppfyller kravet i anbudet Nesna- Nesnaøyene, eller tilfredsstiller øyboernes behov og tilbud.

Ramtind er ei ferge med maks kapasitet til 20 biler, kanskje 21 om man stuver så man ikke kommer seg ut av bilene, salongen er gammel, utslitt og har muggskader, noe som er helt hårreisende standard på materiellet!

I tillegg kommer det fram etter et par dager med ferga på øyene, at ferga er ulidelig treg i ruten, noe som forsinker både korrespondanser med Levangferja og rutebuss til Mo i Rana, er det virkelig slik det skal være i 2021? eneste grunnen til at Ramtind er leid inn, er fordi Boreal rett og slett ikke har reserveferger klare. Boreal måtte leie inn MF «Stetind» for 4 gang i år til å gå Stokkvågen- Onøy- Sleneset- Lovund, fordi der sendte rederiet ferga der til Herøy, så Herøysund kunne avløse Møysalen som skulle på årlig sertifisering.

På Nesna- Levang har gamle «Haarek» blitt satt inn, ei ferge tidligere omtalt da hun gikk på Finnmarka, ikke rullestolvennlig, dørstokker er ualminnelige høye, og Haarek ble ikke godtatt i Finnmark, så hvordan i alle dager kan slikt utgått og ikke universelt utformet materiell bli godtatt på et av Kystriksveiens mest trafikkerte fergestrekninger? man kan bare tenke seg om dette hadde skjedd midt i sommersesongen.

fra 1. juni 21 overtar THN, der det er snakk om å sette inn gamle Virak fra 1979 og Røsund fra 1977, er dette virkelig tilfelle, så begynner jeg å forundre meg over fylkeskommunen sin måte å håndtere anbud på, jeg skjønner ikke at ikke Samferdsel kommer på banen og forlanger at reserveferge skal kunne settes inn i trafikk!

Vi på øyene begynner å bli skikkelig lei dette fergetrøbbelet, og toppen av isfjellet er at Boreal i etterkant av «Alsten"s kansellering, sier at de ikke var klar over at Alsten kunne gå i rute, dette er så lavmål, og et fryktelig svik mot øyværingene på Vikholmen/Hugla, Handnesøya og Tomma, tomme lovnader, har full forståelse for at problemer kan oppstå, men da bør rederiet sende ut F. eks trafikkmeldinger før avgangen skal være gått, ikke 1 time etter avgang, slik at ventende kan få vite om ferga går eller ikke, takk lov for at Levangferga «Haarek» er så snille at de tar en tur i ny og ne utover øyene, da kan man enten komme seg til eller fra, ulempen er at neste avgang til/fra kan være så sent som dagen etterpå, i tillegg har «Haarek» andre regler å holde seg til, så siste avgangene fra hhv. Nesna og Levang må kanselleres.

Så kjære Samferdselsråd/Samferdselsskjef: Kom på banen og krev at reserveferge skal være på plass. Vi er på fjerde dagen uten fast fergeforbindelse, og det er både melk, dagligvarer, og andre tjenester som venter på ferge igjen. Det kan nevnes at Fylket har sagt at dem ikke vet når «Tomma» kan være tilbake i trafikk, er en større operasjon av «Tomma» sin hovedmaskin som må gjøres for å finne problemet.

I tillegg er det så mye usikkerhet rundt skyssbåt, har telt 20 trafikkmeldinger fra Boreal kun i dag som sier at skyssbåt settes inn, og neste melding sier at skyssbåt ikke settes inn likevel. Så hva skal vi tro på? Jeg forlanger at Boreal legger fram en reserveløsning UTEN bruk av «Ramtind» som er både gammel, uegnet, har andre hviletidsbestemmelser, og er altfor liten for den stadig økende trafikken av nytilkomne og turister.

Fra 1.6.2021 overtar Torghatten nord Levang- Nesna- Nesnaøyene, da håper jeg det blir mye bedre regularitet, skal nå også nevnes at «Tomma» har gått i all slags vær og årstider, en trofast sliter, men de stadige tekniske problemer som oppstår viser at ferga er begynt å bli sliten og trenger utskifting raskt.

Så kjære Samferdsel, vær så snill å finne ei løsning relativt raskt, fordi vi begynner å bli lei stadige kanselleringer og fartøysmangler.

Kommentarer til denne saken