Gå til sidens hovedinnhold

Femte generasjons mobilnett (5G) - en positiv utvikling?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette fremstilles som et teknologisk vidunder som vil gi oss uante muligheter, blant annet i form av mye raskere internett tilgang samt ned lasting av store datamengder med superrask hastighet. Har denne saken også andre sider?

Bakgrunn

I både USA og Europa er forsøk med 5G allerede i gang. Her i Norge er Kongsberg først ute og videre planer er at Trondheim skal bli den første store 5G byen i Norge. Vær oppmerksom på at en på dette prøvestadiet ikke anvender de svært høyfrekvente millimeterbølgene som en etter hvert ønsker å ta i bruk.

Litt om 5G

Dette er neste generasjon av kommunikasjons system, beregnet for både mobiltelefoni og internett. Det vil sende i et høyere frekvensområde enn det som nå benyttes, såkalte millimeterbølger. En konsekvens er at strålingen pga. kortere bølgelengde, vil ha mindre rekkevidde. Antallet sendere må derfor være mye høyere enn i dag og de må også plasseres nærmere hverandre. Problemet er at mikrobølgestrålingen da blir mer konsentrert og derfor ca. 10 ganger kraftigere enn med dagens teknologi!

Den helsemessige siden

Forsøk viser at energiomsetningen i cellene som må være i orden for at hele organismen skal fungere normalt, forstyrres av mikrobølgestråling, særlig de svært korte bølgene fra 5G. Husk, 5G som nå bygges ut, skal tas i bruk uten at det har blitt foretatt noen form for testing eller konsekvensutredning verken på mennesker eller miljø. I 2017 sendte for øvrig 190 forskere og leger fra 37 land et brev til EU kommisjonen med anbefaling om å stanse utbyggingen av femte generasjons mobilnett inntil mulige skadevirkninger på helse og miljø var blitt fullt ut undersøkt.

Huden – en barriere

Disse ultrakorte 5G bølgene trenger ikke inn i kroppen, men absorberes av huden. Man vet ganske sikkert at både nerve ender og svettekjertler da vil påvirkes, noe som kan gi opphav til smertefulle tilstander. Hvordan dette slår ut hos den enkelte ser ut til å avhenge av personens helse. Forskere som har testet ut de ulike anvendelses områdene for slike ultrakorte bølgelengder, går nå ut og advarer sterkt mot å ta dem i bruk.

Mikrobølge stråling kan skade øynene

Allerede i 1994 konstaterte forskere ved universitet i Chicago at mikrobølge stråling forårsaket uklarhet i øyets linse, dvs. utvikling av grå stær. Siden har andre symptomer blitt føyd til som smerter og svie i øynene, følelse av press bak øynene, nedsatt syn, samt degenerasjon av netthinnen, kalt aldersrelatert macula degenerasjon (AMD). En annen sammenheng som også er påvist, er at mobil brukere har opp til fire ganger, altså 400 % større sannsynlighet for å utvikle kreft i øynene enn de som ikke bruker mobiltelefonen holdt mot hodet. Årsaken er at den pulserende mikrobølge strålingen skader arvestoffet i cellene (DNA), noe som kan medføre at normale celler omdannes til kreftceller. Er ikke virkningen på synet som er vår viktigste sans, god nok grunn til at det bør ropes et varsku mot 5G når det som sagt som vil gi minst 10 ganger kraftigere mikrobølge stråling enn den vi nå utsettes for?

Dersom du ønsker å bidra til å stanse dette, er det nå i gang en underskriftskampanje: International appeal. Stop 5G on Earth and in Space.

Kommentarer til denne saken