Dette er sesongen vi aldri har opplevd før: Bodø/Glimt som regjerende seriemester. Bodø/Glimt som laget alle ønsker å slå mer enn andre. Bodø/Glimt som skal måles opp mot sin egen usannsynlig sterke prestasjon i fjor. Det er bare å feste setebeltene og la sesongen starte. Dette kommer til å bli spennende!

Her er noen spørsmål vi må drøfte litt før det hele starter:

1. Hvordan takler de statusen som seriemestere?

Det å forsvare en seriemestertittel er tøft. Oppmerksomheten rundt hva laget presterer kommer til å være stor. Et par dårlige resultater, og vips så er det krise i media. Enkeltspillere som i fjor var helt enestående, blir i år målt opp mot akkurat det som skjedde i fjor. Det samme gjelder trenerteamet.

Ved sesongstart i fjor var Bodø/Glimt et lag alle motstanderne mente de kunne slå. I år er Bodø/Glimt et lag alle lag brenner for å slå.

Men jeg tror Glimt kommer til å takle dette presset glimrende. Vi har sett de to siste sesongene at Kjetil Knutsen og co. har hatt den helt nødvendige distansen til alt som rører seg utenfor laget, og konsentrert seg kun om det de kan gjøre noe med selv: spillet.

2. Er Glimt blitt høye på seg selv?

Hva skal vi si til fotballedere i andre eliteserieklubber og sportskommentatorer i riksmedia når de kritiserer Glimt gang etter gang fordi klubben reiste til Spania for å trene? Vi skal si takk for komplementet. Den suverene 2020-sesongen førte ikke bare til begeistring, men også til misunnelse.

Oppmerksomheten rundt denne spaniareisen gir seg visst aldri, noe som neppe hadde skjedd om Glimt tok en 11. plass i fjor. Samtidig er det viktig at glimtleiren opptrer ydmykt og med respekt for dem som kritiserer. Kommunikasjonen omkring treningsleiren og argumentene for at Glimt reiste holdt ikke seriemesternivå.

3. Hvordan erstatte 103 målpoeng?

Dette er 10.000-kronersspørsmålet alle stiller som snakker om Glimt foran sesongen. Og det sier seg selv at de 103 målpoengene som Zinkernagel, Junker og Hauge sikret i fjor, ikke er lett å se bort fra når Bodø/Glimts muligheter denne sesongen skal vurderes.

Svaret på spørsmålet er at det ikke går an å finne noen som de tre nevnte. Du må finne tre andre spillere som står fram og sørger for scoringer. Glimts måte å spille fotball på skal sørge for det. Og er det særlig sannsynlig at de tre nevnte ville fått en sånn drømmesesong en gang til? Neppe.

En liten fordel ved at Glimt mistet disse tre, er alt snakket om hvor svekket laget er. Åge Hareide har nevnt det flere ganger. Kanskje blir Glimt – igjen – sett på som laget alle mener de kan slå?

4. Blir dette siste sesong med Kjetil Knutsen?

Kombinasjonen Bodø/Glimt og Kjetil Knutsen har vært helt fantastisk. Knutsen har laget Norges beste fotballag på Aspmyra. Og klubben på sin side har vært med på å gjøre Knutsen til en av Norges desidert beste trenere. Faktum er imidlertid at kontrakten med suksesstreneren går ut sommeren 2022. Altså neste sommer. Ingen trenere planlegger et klubbskifte midt i en sesong. Kan vi frykte at dette blir bergenserens siste sesong i Bodø? Eller vil det vise seg at dette var nok?

5. Hvordan takler Glimt motgang?

Når du vinner 26 av 30 kamper og scorer 103 mål i løpet av en sesong, ja da føler du at absolutt alt går din vei. Som kjent skal det sterk rygg til for å bære gode dager. Glimtspillerne framsto i fjor som en gjeng sympatiske og ydmyke spillere, et veldig sjarmerende lag. Medgangen ble taklet eksemplarisk. Men i år venter motgang. Noe annet vil være helt usannsynlig.

Jeg tror Glimt kommer til å tåle svake kamper, brente sjanser og buing fra motstandertribunen ganske så godt. Og igjen er det evnen Glimt-troppen har til å fokusere på sine egne prestasjoner som gir meg den troen.