(Nidaros): Norges beste lag de siste fire årene mot et lag som famler midt på tabellen. Resultatet skulle være gitt. Nei, ikke nødvendigvis. Selv om RBKs tabellplassering gjør at dette ikke kan klassifiseres som noen toppkamp, er det på mange måter det likevel. Ingen tror seriøst at Troillungan kommer til å fortsette en tilværelse som middelhavsfarer så altfor lenge. Så om få år kan dagens bilde være snudd på hodet.

De faktiske forhold er uansett at Glimt per i dag er best i landet. De scorer mest, har mest suksess i Europa og spiller fotballen flest supportere av andre norske lag skulle ønske seg. Det som kanskje smerter Kjernen mest, er vel at det er Glimt som spiller mest Eggen-fotball av alle lag i Skandinavia i dag. 4-3-3, lynkjappe angrep og ekstremt offensiv fotball.

I Rosenborg har det vært langt mer uklart hva de driver med. Rekdal spilte i stor grad på motstanderens svakhet. Maalens stempel har ikke helt fått satt seg spillestilmessig, noe som gjør at utslagene har vært noe lotto-preget. God noen ganger, elendig andre.

Rosenborg har byttet seg dårlig

Til tross for RBKs litt elendige forfatning, er det likevel en del ting som gjør at det likevel kan bli suksess på søndag.

1. Publikum

Rosenborg er ute av NM, ute av europacupen og har plassert seg et sted i Eliteserien hvor de verken kan få medalje eller kvalifisere seg til noe. Likevel går folk mann av huse for å få sett laget. 20.000 solgte har man for lengst passert. Og 95 proent av dem kommer fra Trondheim. Skulle ikke tro sånt var mulig etter tidenes verste forestilling på Romssa Arena sist runde. Og dersom du tror at et fullsatt Lerkendal ikke hjelper, tro om igjen.

2. Ole Selnæs

Overgangsvinduet har vært positivt for Rosenborgs del, på den måten at to av de største talentene - Sverre Nypan og Håkon Røsten - forlenget. Når i tillegg Ole Sæter, som alle trodde var på vei ut, ble med videre, trengte man ikke nytt blod på topp heller. Viktigst av alt var dog at Ole Selnæs kom inn. En midtbanegeneral er kanskje det RBK har savnet mest, og med mindre Selnæs helt har mistet det, har de nå funnet den savnede brikken.

3. Rosenborg vant i fjor

Sist gang lagene møttes på Lerkendal, gikk RBK overraskende av med seieren. Faktisk klarte ikke Glimt å slå Rosenborg i serien i det hele tatt i fjor. Selv på Aspmyra 13. mai i år, var det bare tilfeldigheter som bikket det i retning et knepent 3-2-tap. To utvisninger og mye kaos vitnet også om en kamp på kniven. Der Bodø-laget har feid andre lag av banen, har de slitt med å finne ut av Rosenborg.

Kan han trylle?

4. Bodø/Glimts dårlige form

Før fotballferien hadde de fleste allerede delt ut seriegullet til Bodø/Glimt, men etter at de begynte med midtukekamper i Europa, har de på ingen måte vært like uovervinnelige. To seiere, to tap og én uavgjort på de fem siste, er ett poeng bedre enn Rosenborg. At man foreløpig ikke har fått helt erstattet Vetlesen og Mvuka, er også tydelig. Her er det muligheter.

5. Gavmildt forsvar

Der Glimts angrep stort sett har levert varene, har forsvaret vært mer enn raust. Fire baklengsmål mot HamKam ville utløst krisealarm de fleste steder. Borte mot Besiktas vil sånt forsvarsspill føre til ti i sekken. Glem heller ikke at RBK har scoret henholdsvis 2, 3 og 2 mot dem i de tre siste møtene dem imellom.

For at fremstillingen ikke skal bli for euforisk, kan det være greit å også nevne de åpenbare faktorene som taler imot.

1. Forsvarssituasjonen

Markus Henriksen er ute for sesongen, det samme er Erlend Dahl Reitan. Børkeeiet er ute. Samuel Rogers er solgt til Lillestrøm. Jonathan Augustinsson, som har spilt midtstopper tidligere, er på vei tilbake, men når han blir kampklar er usikkert. Ja, selv Tagseth, som tidvis har bekledd venstrebacken er ute for sesongen. Man har sågar blitt nødt til å kalle Mikkel Konradsen Ceide tilbake fra lån i Kristiansund. Foruten ham, er det kun Røsten og Ulrik Yttergård Jenssen som kan stables på beina på stopperplass. Enda godt man møter et lag som ikke er spesielt målfarlig (ironi).

En jobb alle i grunn burde skygge unna

2. Hvor god er Selnæs?

Alle som husker ham sist han var på Lerkendal, vet hvilken enorm maestro han er på midtbanen. At Zürich ikke finner ham god nok, er uforståelig. Men hva hvis han virkelig ikke er bedre i dag? Hva hvis gjenkomsten blir like lite effektfull som Skjelbred og Tetteys. Det absolutt siste RBK trenger i dag, er en eks-stjerne på hell, som ikke evner å dominere midtbanen i Eliteserien. La oss for Guds skyld håpe at dette ikke er tilfellet også med Selnæs.

3. Hvem skal score målene?

Selv om Ole Sæter har forlenget, er det ingen som tenker at Rosenborgs angrepsrekke utgjør den største faren lenger. Med Tengstedt, var det noe alle forsvar fryktet, med bestekompisen, Emil Fredriksen, har det mer blitt noe andre lag forholder seg til - fordi de en og annen gang gnistrer. Assistkongen Carlo Holse forsvant nyss til Samsunspor, så nå blir det enda tyngre ansvar på skuldrene til 16-åringen Sverre Nypan. Blir kravene om bråvoksenhet litt heftig å forvente?

Trenger vel ikke legge til de berømte ordene «god kamp».