Gå til sidens hovedinnhold

Feil angrepsfotball av årets Glimt-lag

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For å ha sagt dette først: Jeg har lenge hevdet at dersom det var en person i Glimt-systemet som en god fotballklubb, norsk eller utenlandsk, skulle prøve å slå kloa i, var det ikke en enkeltspiller, men rett og slett trener Kjetil Knudsen.

Men ærlig talt, nå begynner jeg å tvile. Makan til begredelig angrepsfotball vi ser av årets Glimtlag, og spesielt i de seneste kampene, er rett og slett nitrist å være vitne til. At fjorårets lag kunne tråkle/ spille seg gjennom motpartens forsvar med spill langs bakken, var nå en ting, suverent fjorårets desidert beste elitelag. Men situasjonen er en helt annen i år. Årets lag er en blek skygge av fjorårets topplag. Å tviholde på fjorårets spillemåte i angrep, og særlig kommer det til syne når laget nærmer seg sekstenmeteren, blir så feil det kan bli. Trener Knudsen sa etter 2-2 kampen mot Sarpsborg 08 at laget fikk dra heim til Bodø og trene avslutninger. Totalt bortkastet tid, spør du meg! Årets lag vil aldri lykkes i spillet inne i og like utenfor boksen (banen inne i seksten meteren) uansett hvor mye det trenes på det. Til det er laget alt for svekket sammenlignet med fjorårets. Der finnes ikke spillere (unntaket er kanskje Ulrik Saltnes) som kan erstatte Jens P, Hauge, Kasper Junker, Zinckernagel og Håkon Evjen.

La meg vise til kampbildet i et par kamper før jeg peker på hva jeg mener må forandres på. I bortekampen mot Sandefjord, 0-1 tap for bodølaget, hadde laget nærmere 80 prosent ballinnehav, heimelaget noe over 20. Heimelaget scoret vinnermålet i første omgang, i tillegg til at laget rett og slett hadde flere store sjanser som laget kan takke lagets eminente keeper Haikin, som blant annet forhindret mål etter to utrusninger med etterfølgende benparader. På tross av overlegent ballovertak, hva var sjansestatistikken til bortelaget Bodø/Glimt? Ikke ETT eneste skudd på mål/target i hele omgangen. Finspillet til laget ble effektivt stoppet når laget nærmet seg/var innenfor sekstenmeteren. Hva burde vært forandret på til andre omgang? Selvsagt burde det nytteløse finspillet blitt erstattet med innlegg fra kantene i boksen slik Sandefjord praktiserte i hele kampen og lett kunne vunnet med flere mål. Hvordan fremstod Glimt i denne omgangen? Like tannløst som før pausen. Nitrist å være tilskuer til. Etter 15 min. tok jeg fjernkontrollen og trykket på rødknappen.

Hva er det vi alle andre vet som ikke trener Knudsen og trenerteamet for øvrig ikke vet? Landets mest suksessrike landslagstrener på 90-tallet, Egil Drillo Olsen, fant etter å ha grundig sett gjennom videoer av tusener av kamper, i Norge og utlandet, at for hvert 9. til 10. slåtte innlegg fra kantene, resulterer det i mål. Dette ser vi i kamp etter kamp. Senest så vi dette i søndagens kamp (18. juli) Tromsø­­-Rosenborg. Her var det en ting som gjaldt: Ball spilt ut til kantspillere som tok med seg ballen på løp framover som ble avsluttet med et innlegg i boksen. Effektiv fotball rett og slett!

At denne balltrillinga er bortkastet tid når klassespillere som Bjørkan og Sørli er skadet, blir desto mer håpløst. Bjørkan med sin fart og gjennombrudds styrke er lagets mest nyttige spiller i tillegg til Patrik Berg.

Nei, årets lag er ikke Lionel Messis Barcelona. Trener Knudsen bør snarest stikke fingeren i jorda og innse den faktiske situasjon. Slutt med den evinnelige balltrillinga fram og tilbake når laget uansett ikke bryter gjennom forsvaret til motstanderen. Dette er bare et tidstap i kampen, ingenting annet .Dersom ikke dette får en øyeblikkelig slutt, vil laget falle nedover på tabellen ut over sommeren og høsten, Sann mine ord. Som en sann Glimtpatriot over flere tiår synes jeg dette er bare trist.

Kommentarer til denne saken