Morten (54) opplevde stor suksess med «Havboka». Nå har boka blitt teaterstykke, og det får anmelderne til å smile

DEL

Morten Strøksnes er fra Kirkenes, men har foreldre i Sørfold og bodd på Fauske i en rekke år.

I 2015 ga han ut «Havboka», eller kunsten å fange en kjempehai på et stort hav fra en gummibåt gjennom fire årstider», som er den fulle tittelen.

I boka blir vi kjent med Strøksnes og kompisen Hugo Aasjord fra Steigen, i jakten på fiskerens store drøm – nemlig håkjerringa.

Boka fikk en sekser av VG, og høstet skryt fra aviser som The Guardian (Storbritannia) og Esquire (USA). Nå har kritikerne i VG nok en gang trillet terning. Denne gangen inne på Riksteateret.

«Havboka» har nemlig blitt teaterstykke, og er igjen oppe og lukter på de øverste karakterene.

– Havets betydning i norsk historie er udiskutabel. Strøksnes «Havboka» dykker ned i et osean av historiske og vitenskapelige fakta, samtidig som den dyrker røverhistorier. Den favner litterære referanser og en del ramsalte historier fra nordlige trakter – alt sett gjennom skråblikket og nysgjerrigheten til mannen som i løpet av et års tid sammen med kompisen sin forsøker å få selveste håkjerringa på kroken, er noe av det som står i anmeldelsen til VG, skrevet av Borghild Maaland.

– I tillegg til å være en fascinerende beretning om havet, er det et drama om de store spørsmål i livet – om eksistens, om hvem som er berettiget til det, skriver hun videre.

Stykket er dramatisert av Ole Anders Tandberg og hovedpersonen spilles av Jan Sælid.

VG gir teaterstykket terningkast fem.

Skuespiller Jan Sælid spiller hovedrollen i teateroppsetningen av "Havboka".

Skuespiller Jan Sælid spiller hovedrollen i teateroppsetningen av "Havboka". Foto:

Artikkeltags