Nytt grep skal øke sjansene for et tobakksfritt Norge

Kampanje for røykeslutt: Røykere og snusere håper Helsedirektoratet og blant annet Fauske kommune å se mindre av i årene som kommer. Illustrasjonsbilde av mann, som røyker en sigarett

Kampanje for røykeslutt: Røykere og snusere håper Helsedirektoratet og blant annet Fauske kommune å se mindre av i årene som kommer. Illustrasjonsbilde av mann, som røyker en sigarett Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Den nye landsomfattende kampanjen «Stopptober» skal motivere folk til å slutte med røyk og snus, og ble lansert av helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog torsdag 27. september.

– Målet om en tobakksfri generasjon krever at vi alle, organisasjoner, myndigheter og samfunn, står sammen, fortalte president i Legeforeningen Marit Hermansen under Helsedirektoratets lansering.

Målet er røykeslutt

Helsedirektoratet lanserer nå, for første gang Stopptober. Målet med kampanjen er å motivere dem som røyker og snuser til å gjøre et slutteforsøk i oktober.

– Kommer du deg gjennom de 28 første dagene uten røyk, har du fem ganger så stor sjanse for å lykkes i å slutte for godt, skriver Fauske kommune på sine hjemmesider. Opplysningene har de fra Helsedirektoratet.

– Målsettingen vår er å få med så mange som mulig på å slutte med røyk eller snus i løpet av 28 dager, legger Fauske kommune til.

Mange synes det er vanskelig å tenke at de aldri mer skal røyke eller snuse. Derfor er Stopptober basert på at man skal ta små skritt, én dag av gangen og plutselig har man klart 28 dager uten røyk.

– Det å senke terskelen for å gjøre et slutteforsøk, gi hjelp og støtte gjennom 28 dager vil skape mulighet for mestring av en hverdag uten røyking, skriver Helsedirektoratet og Fauske kommune.

Stopptober: Kampanje med mål om få flest mulig til å stumpe røyken og droppe snusen for godt i oktober.

Stopptober: Kampanje med mål om få flest mulig til å stumpe røyken og droppe snusen for godt i oktober.

Teknologisk hjelpemiddel

For å hjelpe deltakerne gjennom de 28 første dagene har Helsedirektoratet utviklet en såkalt chat-bot på meldingstjenesten messenger på Facebook.

– En chat-bot er et dataprogram som «snakker» med brukerne. Slutta-boten skal motivere brukerne og gjøre hjelpetilbudene bedre kjent, skriver Helsedirektoratet.

– Vi vil oppfordre dem som skal slutte til å snakke med fastlegen eller en slutteveileder på frisklivssentralen, bruke nikotinlegemidler og få råd på apoteket, avsluttes innlegget med fra Fauske kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken