Gå til sidens hovedinnhold

Fauske starter vaksinering for folk fra 16 år - ber påskegjester teste seg

Fauske kommune starter vaksineringen av gruppe 4. Sammen med Sørfold ber de tilreisende teste seg.

- Vi ønsker spesiellt å informere innbyggerne i denne gruppen slik at man unngår misforståelser om prioriteringer, opplyser Hilde Sørensen, enhetsleder helse i Fauske kommune.

I gruppe 4 har Folkehelseinstituttet åpnet opp for at personer mellom 16 og 64 år med alvorlige underliggende sykdommer får tilbud om vaksine samtidig med aldrersgruppen 65-74.

Dette gjelder personer med:

 Organtransplantasjon

 Immunsvikt

 Hematologisk kreftsykdom siste 5 år

 Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)

 Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon

 Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Årsaken til dette er at personer i aldersgruppen 16-64 år med sykdomstilstander som gir særlig høy risiko for komplisert forløp av covid-19 skal prioriteres likt med aldersgruppen 65-74 år, opplyser Fauske kommune.

- Vi sender fortløpende ut sms til innbyggere i gruppe fire ut fra hvor mange doser vi forventer å få tilsendt per uke. Personer mellom 65 og 74 år som ikke har fått invitasjon enda, kan forvente invitasjon i løpet av de nærmeste ukene ukene etter påske, ifølge Sørensen.

Påskegjester

Fauske og Sørfold kommune oppfordrer også påskegjester til å ta kontakt for koronatest.

- Dessverre tar ikke koronaviruset påskeferie, sier kommuneoverlege i Fauske kommune, Gregory Hautois som kan fortelle at nå kan alle i Fauske kommune bestille koronatest elektronisk.

Også de som bor i Sørfold, eller er på påskeferie i disse to kommunene.

- Det er fortsatt svært viktig at alle som utvikler symptomer som kan være forenlig med covid-19, blir testet, sier kommuneoverlege Gregory Hautois og ber folk ta kontakt selv med milde symptomer.

Bestill elektronisk

Det blir felles beredskap for Fauske og Sørfold kommune denne påsken, det vil si fra og med onsdag 31. mars kl 12.00, til og med mandag 5. april. Det er nå mulig å bestille koronatest elektronisk via link på kommunen sine nettsider. Denne digitale bestillingsmuligheten vil dermed også være tilgjengelig for alle i Sørfold kommune i hele påsken.

Tjenestene er tilgjengelige for alle som befinner seg i de to kommunene.

- Det vil si at personer fra andre kommuner som er på påskeferie her, kan ta kontakt og bestille seg test. Kampen mot viruset går på tvers av kommunegrenser, understreker kommuneoverlegen som minner oss på viktigheten om å holde avstand, ha god håndhygiene og holde seg hjemme hvis du føler deg syk.

Mye feil bruk av munnbind

Kommuneoverlegen er spesielt opptatt av at munnbind brukes på riktig måte.

- Det er viktig å utføre håndhygiene før du tar på munnbind. Noen av de vanligste feilene er at man ikke er like opptatt av å holde avstand og utføre håndhygiene fordi man føler seg beskyttet med munnbind. Umiddelbart etter besøket i butikken skal munnbindet kastes, og du må vaske hendene dine. Hele hensikten med munnbind er borte dersom det ikke brukes riktig, sier han og viser til kommunens nettsider; «Råd og regler» og «Plikt til å bruke munnbind».

Han kommer med en siste påminnelse:

- Begrens antall personer i samme husstand som går og handler i butikken. Hele familien trenger ikke være med. Dette vil hjelpe alle med å holde god avstand og i tillegg begrense bruk av munnbind.

Kommentarer til denne saken