Første september var det budsjettkonferanse på Fauske. Et møte hvor man som lokalpolitikere fikk servert en buffé av ulike økonomiske komponenter. Drøyt åtte timer gjestet av blant annet KS, Statsforvalteren og KS Konsulent. Noe som ga mye tid til refleksjon.

I løpet av disse timene ble man eksponert for en rekke oppgaver og tankeøvelser hvor kanskje noe av formålet var å få hver og en til å tenke litt utenfor boksen. Kanskje til og med litt utenfor politikken og dens ideologiske skillevegger.

Under møtet – og noe som kan minne om en debatt, ble det drøftet ulike løsninger for den økonomiske situasjonen på Fauske. Noe som i stor grad kan anses å være konstruktivt.

Det som imidlertid skuffer meg, er noen av innspillene fra enkelte partier i opposisjonen. Argumentene sitter løst om at vi er så velsignet å ha en ny regjering. Inntrykket man sitter igjen med, er at det bare er å sitte stille å rolig i båten. For staten skal jo selvsagt komme oss til unnsetning. Nesten ikke måte på hvor løst pengene sitter, når staten skal hjelpe oss ut av Robek. Enda mer skuffet blir man når dette er blant de eneste løsningsforslag.

Noe av det jeg lurer på, blant all passivitet – Hvor lenge skal Fauske sitte å vente på at staten redder oss? Et, fem, femten, eller tretti år?

Som konsulenten fra KS Konsulent var så vennlig å påpeke under konferansen. Historisk sett har staten aldri grepet inn økonomisk i en kommune på bakgrunn av at det har vært driftet over evne. Beklager å si det, men det kommer aldri til å skje at Støre eller Vedum åpner sjekkheftet fordi at Fauske for noen år tilbake har hatt hjemme-alene-fest. Å tro noe annet er ikke bare naivt, men en enorm ansvarsfraskrivelse overfor Fauskes befolkning. Det blir som å endevende gutterommet, samtidig som man forventer at noen andre kommer å rydder opp etter seg.

Jeg er stolt over at det sittende kommunestyret har vist handling i løpet av denne perioden. At man har bidratt til å forbedre prognosene over hvor lenge Fauske er forventet å være på Robek. Det er viktig en viktig forutsetning at man fortsetter å holde momentet. Det er kun på denne måten at Fauske kommune kan få rom til å utvikle kommunen, fremfor å avvikle.

Jeg krysser optimistisk fingrene for at all den gode jobben som gjøres blant kommunens ansatte, administrasjon og politikere får manifestere seg ytterligere. Man skylder Fauske sine innbyggere at man bretter opp ermene og tar tak i sitt eget rot. Fauske har verken tid, eller fortjener å vente på en redning som aldri kommer.