Gå til sidens hovedinnhold

Fårekjøtt ikke til salgs?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ser og hører om svære lagre med sauekjøtt som kjøttbransjen påstår at de ikke får solgt. Og da spør jeg meg: hvor mye har de anstrengt seg? Hvor mye fantasi, kokkefaglig kompetanse og markedsføring har de investert i salgbare produkter av sauekjøtt? Når jeg ser på utvalget i de dagligvarebutikkene jeg frekventerer fra tid til annen, tillater jeg meg å tvile på om en slik innsats i det hele tatt eksisterer.

Her om dagen fikk jeg lyst på fårikål. Jeg gikk da først innom en stor og velassortert Coop extra. Gikk fra frysedisk til frysedisk og fra kjøledisk til kjøledisk og tilbake igjen. Jeg fant mengder med pinnekjøtt og det var bortimot hele utvalget av fårekjøtt. Intet fårikålkjøtt. Det samme gjentok seg i en større rema-butikk. Jeg kapitulerte og kom hjem med pinnekjøtt.

Pinnekjøtt er veldig godt, men det er en annen sak. Hvis man vil selge mer fårekjøtt, må man satse på et større spekter av produkter og få det ut i butikkene. Og da må man kanskje investere litt i produktutvikling og markedsføring av ulike produkter som kan friste dagens forbrukere. Som et minimum forventer jeg å finne salt fårekjøtt og småkjøtt av får i butikken. Det må vel være flere enn meg som vil ha det?

Å la mengder av mat, i dette tilfelle fårekjøtt, ligge på lager i månedsvis og årevis, uten at man ser noe synlig forsøk på å få solgt denne maten, er helt forkastelig av mange grunner. Det er en hån mot produsentene og mot alle som sulter i verden.
Hvis det virkelig ikke kan finnes konsumenter som vil ha varen, så må man øyeblikkelig legge om produksjonen til produkter som er omsettelig.

Så vidt jeg kan forstå, er vel fårekjøtt et av de mer bærekraftige typer kjøtt. I hvertfall når det dreier seg om sauer som får mest mulig av sin føde ved å beite i utmark og på områder som er lite egnet til annen matproduksjon. Sauer på beite er vel også nyttig for artsmangfoldet i utmarka?
Hvis kjøttbransjen føler et miljøansvar bør den vel prøve å styre forbruket bort fra storfe og over på fårekjøtt. For det er adskillig større utvalg av kalve- og oksekjøtt i butikkene.

Kjære Nortura m fl : gi fårekjøtt en sjanse og la oss se et et større utvalg av godt, delikat, miljøvennlig fårekjøtt i dagligvarebutikken!

Kommentarer til denne saken