Gå til sidens hovedinnhold

Får gjenoppta treningen - men fortsatt strenge regler for Glimt

Glimt-spillerne får ikke gjort mye annet enn å trene på Aspmyra.

For abonnenter

Bodø/Glimt er tilbake i trening på Aspmyra etter Spania-oppholdet og karantene. Men det er fortsatt strenge regler som gjelder.

Blant annet får ikke spillerne bruke garderobene.

– De må møte ferdig skiftet rett på feltet. Etter trening har de lov til å gå inn et stort lokale, hvor det er lett å holde god avstand, hvor de kan skifte til tørre klær. Det blir i Sportsbaren. Alt av videomøter vil foregå via Teams, og det blir ingen felles lunsj etter treningene, sier Sport Manager i Bodø/Glimt, Håvard Sakariassen.

Akkurat det med lunsj har Glimt løst med at spillerne får tildelt en boks med mat etter trening, som er klargjort.

Strengt smittevern

Det er selvsagt smittevernreglene og protokollen toppfotballen lever under som gjør at reglene er så strenge.

– Dette er noe vi ikke kan påvirke eller gjøre noe med. Vi løser det på best mulig måte, og bruker lite energi på det. Ting er strengt, og det er bare å akseptere det. Vi gjør de vi har planlagt, tilpasser oss, og gjør det beste ut av situasjonen. Spillerne lever i en karantenelignende tilstand. Ikke like strengt som sist uke, etter ankomst fra Spania, men fortsatt strengt. Alle spillerne og vi rundt laget har et strengt fokus på smittevern, sier Sakariassen.

Ikke perfekt

Heller ikke trener Kjetil Knutsen bruker nevneverdig tid på de strenge reglene.

– Det er ikke perfekt, men det er likt for alle. Vi er opptatt av detaljer, og vil prøve å være de som kommer best ut av dette. Vi er nødt til å være mer påpasselig, og sørge for at spillerne får på seg tørt tøy fort etter trening. De kan ikke bruke garderoben på grunn av smittevernreglene, men vi må passe på at de ikke blir syke på andre måter, sier Knutsen.

Han roser Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF) for den jobben de har gjort med å få på plass en protokoll, som alle må følge.

– Det er gjort et godt stykke av NTF og NFF som gjør at vi kan holde på. Vi må bare konsentrere oss om de tingene vi kan håndtere, slår Knutsen fast.

Seriestart som planlagt

Tirsdag ettermiddag kom også meldingen om at Toppidretten får unntak fra de strenge reglene, noe som gjør at alle klubbene kan gjenoppta treningen.

Det bekrefter kulturminister Abid Raja og Norges Fotballforbund overfor NTB. VG var først ute med å melde om unntaket.

Ifølge statsråden kan toppklubbene i fotballen begynne å trene allerede fra tirsdag ettermiddag.

– Regjeringen har besluttet at vi gjør unntak når det gjelder organisert trening for toppidrettsutøvere i de kommunene som har vært underlagt 5a-forskriften. De har ikke kunnet trene. Det gjør vi et unntak for fra klokken 16 i dag, sier kulturminister Raja til NTB.

Treningskamp-detaljer kommer

Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm sto dermed i en situasjon der de ikke kunne starte opp med fellestreninger før 26. april.

Norges Fotballforbund har vært tydelig på at uten et raskt unntak vil det bli vrient å starte Eliteserien som planlagt 8. og 9. mai.

– Vi er svært takknemlig for unntaket fra det strengeste tiltaksnivået. Det betyr at vi kan starte opp med seriespill i toppfotballen som planlagt, etter en periode med forberedelser og treningskamper, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

Toppfotballen får altså det ønskede unntaket fra tiltaksnivå A, under forutsetning av at den oppdaterte smittevernprotokollen følges.

Heller ikke treningskamper har det vært tillatt å gjennomføre den siste tiden. I forrige uke varslet kulturminister Raja overfor NTB at en avgjørelse rundt dette kunne ventes kommende fredag.

– Vi holder også prognosen med treningskamper, men detaljene vil partilederne gi en orientering om klokken 16 i dag. Og vi har en plan om å forsøke å holde ambisjonen om seriestart, sier kulturministeren til NTB.

Idrettspresidenten jubler

Eliteserien skulle opprinnelig ha startet 5. april, men måtte utsettes som følge av strenge smitteverntiltak. Nå går det altså mot åpningskamper 8. og 9. mai.

Unntaket som nå er gitt betyr også at andre deler av toppidretten får unntak fra det strengeste tiltaksnivået og kan gjenoppta mer aktiviteten i de aktuelle kommunene.

– Dette er gledelige nyheter for toppidretten. Forbudet mot organisert trening for våre toppidrettsutøvere i kommuner med det høyeste tiltaksnivået har skapt store utfordringer, spesielt knyttet til nødvendige forberedelser mot forestående kamper, konkurranser og mesterskap nasjonalt og internasjonalt, sier idrettspresident Berit Kjøll til NTB.

De ulike treningsmulighetene i toppidretten har skapt debatt om ulike konkurransevilkår.

– Ved å avvikle forbudet opplever jeg at myndighetene anerkjenner betydningen av fair play for norsk toppidrett, og at alle våre fremste utøvere skal ha like konkurransevilkår. Nå gleder vi oss over beslutningen og ser fram til en trygg oppstart av både treningskamper og seriekamper for flere idretter i ukene framover, sier Kjøll.

Kommentarer til denne saken